Εξαιρετικά κρασιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε Ρόδο και Νεμέα

Εξαιρετικά κρασιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε Ρόδο και Νεμέα

Ρόδος

Η παραγωγή του 2014 στη Ρόδο ήταν πάλι μειωμένη κατά 14% σε σχέση με την παραγωγή του 2013, εξ’ αιτίας της μεγάλης μείωσης κατά 31% της ορεινής ποικιλίας Αθήρι, που επήλθε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί την περίοδο της ανθοφορίας.

Το ήπιο και δροσερό καλοκαίρι – με εξαίρεση κάποιες μέρες στα μέσα Αυγούστου – και οι όψιμες βροχές, έδωσαν σταφύλια με πολύ καλή ωριμότητα και διακύμανση του σακχαρικού τίτλου από 12,5 έως 14,5 Be, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή.

Η πρόσθετη επιλογή ποιοτικών αμπελώνων αναμένεται να δώσει εξαιρετικά κρασιά, για την CAIR  που είναι η μεγαλύτερη οινοποιία του νησιού.

Νεμέα

Το 2014 ήταν χρονιά ανατροπών. Ο Μάρτης και ο Απρίλης έδειχναν πως θα ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά. Όμως η πρώτη ανατροπή ήλθε με το χαλάζι που επέφερε ακόμη και 100% καταστροφή σε κάποια αμπελοτόπια, και γενικά επηρέασε το 5-7% της ζώνης της Νεμέας.

Στη συνέχεια οι συνθήκες επέτρεψαν την ανάπτυξη του ωϊδίου και προκάλεσαν την εγρήγορση των παραγωγών για να προλάβουν τις συνέπειες. Πριν την ωρίμαση οι βροχοπτώσεις διέρρηξαν τις ράγες και υπήρξε κίνδυνος σήψης των σταφυλιών. Ακριβώς πριν τον τρυγητό (δύο μέρες πριν την έναρξη) έντονη βροχόπτωση προκάλεσε φόβο όξινης σήψης που δεν επήλθε τελικά.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση κατά 35% της παραγωγής, σε σύγκριση με την περσινή παραγωγική χρονιά. Η ευγενής σήψη τελικά ανήλθε στο 2-3%, ενώ τα σταφύλια δεν αναπτύχθηκαν σε όγκο.

Παρ’ όλα τα προβλήματα που επέδρασαν ποσοτικά, η φαινολική ωρίμαση και τα σάκχαρα, αναπτύχθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα το 2014 να χαρακτηρίζεται ως καλή χρονιά.