Η παραγωγή κρασιού στη Νότια Αφρική

Μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ το 2013, η νοτιοαφρικανική παραγωγή κρασιού βρίσκεται πάλι σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Vinpro (εκπροσωπεί 3.600 εταιρείες της Νότιας Αφρικής). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επισήμων στατιστικών υπηρεσιών (SAWIS), η ποσότητα είναι μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό της συγκομιδής η αργή ωρίμαση (ιδιαίτερα βροχερός καιρός, με υψηλή πίεση από μύκητες), ενώ ο τρύγος το 2014 ικανοποίησε όλους τους επαγγελματίες που ήδη ανακοίνωσαν μια “εξαιρετική ποιότητα στους παράκτιους αμπελώνες”.

Στην ενδοχώρα, μόνο ο αμπελώνας στον ποταμό Orange χαλάει την ισορροπία, αφού η περιοχή υπέστη τον πιο σοβαρό παγετό τα τελευταία 126 χρόνια, το Σεπτέμβριο (μέχρι -10°C στις 22 Σεπτεμβρίου).

 Από οικονομική άποψη , οι εταιρείες της Νοτίου Αφρικής καλωσορίζουν και τις καλές εξαγωγικές επιδόσεις τους, σε μια ρευστή περίοδο που έληξε το Μάρτιο του 2014, με αύξηση της τάξης του 8% των εξαγωγών του εμφιαλωμένου οίνου και 3,1% των χύμα οίνων (αντίστοιχα 1,8 και 3,1 εκατ. εκατόλιτρα).