Η παραγωγή οίνου στο Νότιο Ημισφαίριο – Μεγάλη πτώση παραγωγής στην Αργεντινή

Η παραγωγή οίνου στο Νότιο Ημισφαίριο – Μεγάλη πτώση παραγωγής στην Αργεντινή

Σημαντική μείωση στην παραγωγή οίνου ανακοινώθηκε στη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και την Χιλή. Αντίθετα οι αμπελώνες της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας κάνουν το θαύμα στον τρύγο του 2016.

Αναλυτικά:

Χαμόγελα για την φετινή συγκομιδή στη Ν. Ζηλανδία

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του 2016 και οι παραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας χαμογελούν. Το ήπιο κλίμα, η ηλιοφάνεια χωρίς καύσωνες, επέτρεψαν μια άφθονη συγκομιδή. Με παραγωγή 436.000 τόνους σταφύλια, η συγκομιδή του αρχιπελάγους παρουσιάζει αύξηση έως και 34% σε σχέση με πέρυσι.

Τα 35.000 εκτάρια αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας παράγουν 72% Sauvignonblancπου αντιπροσωπεύει το 82% των εξαγωγών της.

Έντονες βροχοπτώσεις στη Χιλή, μείωση συγκομιδής σταφυλιών

Κατά το χρόνο της συγκομιδής, ήταν γνωστό ότι η παραγωγή σταφυλιών θα παρουσίαζε πτώση στην Αργεντινή, στην Χιλή και στη Νότια Αφρική, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το Ελ Νίνο και την ξηρασία. Από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στη Χιλή και την Αργεντινή. Στην πρώτη περίπτωση, οι καταρρακτώδεις βροχές από τα μέσα Απριλίου προκάλεσαν την απώλεια των καλλιεργειών, απώλεια που υπολογίζεται μεταξύ 10 και 20%.

Το 2016 βέβαια χαρακτηρίζεται από ορισμένες θετικές πλευρές – συμπεριλαμβανομένηςτης ποιότητας των λευκών κρασιών, που ευνοήθηκαν από μια δροσερή άνοιξη και ένα δροσερό καλοκαίρι –Βέβαια για τα κόκκινα κρασιά υπήρξε απογοήτευση.

Μεγάλη πτώση παραγωγής στην Αργεντινή

Η Αργεντινή βιώνει μια δραματική κατάσταση. Ο τοπικός Τύπος επικαλείται ότι το 2016 παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 56 ετών. Και πάλι, η βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εμφανισθούνμυκητολογικές ασθένειες, στις οποίες προστίθενται ζημιές που σχετίζονται με χαλαζοπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πτώσης της παραγωγής, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, και για τα σταφύλια και για τα κρασιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πτώση από 7 έως 10% στη συγκομιδή σταφυλιών της Νότιας Αφρικής

Οι μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν δυσκολίες στη Νότια Αφρική, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 7-10% σε σύγκριση με το 2015. Τα προβλήματα διαθεσιμότητας νερού έχουν επηρεάσει τους όγκους, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν από την προστασία από τη θερμότητα.

Παρά τη μείωση του όγκου, η βιομηχανία της Νότιας Αφρικής είναι αισιόδοξη για την ποιότητα των κρασιών, αφού ο ξηρός καιρός έχει περιορίσει τα προβλήματα ασθενειών και οδηγεί σε πιο συγκεντρωμένο χρώμα και αρώματα.

Καλή ποιοτικά και ποσοτικά η συγκομιδή σταφυλιών στην Ωκεανία

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ήταν πιο τυχερές φέτος. Δεν είναι μόνο οι όγκοι που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο αλλά και η ποιότητα είναι επίσης πολλά υποσχόμενη.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση οι τιμές των σταφυλιών έχουν αυξηθεί φέτος. Όσον αφορά την παραγωγή premium οίνων η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει να αυξάνει το παραγωγικό δυναμικό της.