Παραγωγή τεχνητών λιπασμάτων: Από 20 εκατ. τόνους το 1950 στους 190 εκατ. τόνους σήμερα

Παραγωγή τεχνητών λιπασμάτων: Από 20 εκατ. τόνους το 1950 στους 190 εκατ. τόνους σήμερα

Οι εκπομπές από τη γεωργία έχουν ξεπεράσει όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες πηγές ρύπανσης του αέρα από μικροσωματίδια σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι κύριοι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι τα πλούσια σε άζωτο λιπάσματα και τα ζωικά απόβλητα που ενώνονται στον αέρα με τις βιομηχανικές εκπομπές, όπως τα οξείδια του αζώτου, και σχηματίζουν στερεά σωματίδια, υπεύθυνα για πολλές ασθένειες και θανάτους.

Η παραγωγή τεχνητών λιπασμάτων έχει ανέβει από περίπου 20 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε σχεδόν 190 εκατομμύρια τόνους σήμερα. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά έχουν βάση το άζωτο. Η παραγωγή λιπασμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με τον ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά η ποσότητα των αερολυμάτων που προκύπτουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του αέρα, της βροχόπτωσης, της εποχής, της ώρας της ημέρας, των ανέμων και φυσικά των βιομηχανικών ρύπων.

Ωστόσο, αν οι βιομηχανικές εκπομπές μειωθούν κατά τις προσεχείς δεκαετίες, τότε η ρύπανση μικροσωματιδίων θα μειωθεί, ακόμη και αν η χρήση λιπασμάτων διπλασιαστεί όπως αναμένεται, αναφέρει η έρευνα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των εκπομπών από τη γεωργία στο μέλλον θα σημειωθούν στην Αφρική, ενώ οι μικρότερες στην Ευρώπη, αναφέρει η μελέτη.