Παράνομη θανάτωση εκατομμυρίων πουλιών στη Μέση Ανατολή

Παράνομη θανάτωση εκατομμυρίων πουλιών στη Μέση Ανατολή

Μελέτη, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, εκτιμά την κλίμακα και την έκταση της παράνομης θανάτωσης και παγίδευσης άγριων πουλιών στην Αραβική Χερσόνησο, το Ιράκ και το Ιράν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων και ενσωματώνοντας τις γνώσεις των ειδικών επιστημόνων, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,7-4,6 εκατομμύρια πουλιά από τουλάχιστον 413 είδη κινδυνεύουν να θανατωθούν ή να παγιδευτούν παράνομα στην περιοχή, κυρίως κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότεροι, καθώς τα δεδομένα αφορούν συγκεκριμένα τμήματα της περιοχής.

Τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης αναλογούν σε περίπου 1,7 εκατομμύρια πουλιά ετησίως σε τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και 800.000 πουλιά στο Ιράν, παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις ήταν διαθέσιμα δεδομένα μόνο για μέρος της χώρας.

Οι ετήσιες εκτιμήσεις για την παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία στο Ιράκ και την Υεμένη ήταν επίσης σχετικά υψηλές, καθώς εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο 329.000 και 273.000 πουλιά αντίστοιχα θανατώνονται ή παγιδεύονται.

Η παράνομη θανάτωση και παγίδευση αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη βιοποικιλότητα και έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η λαθροθηρία και η παράνομη παγίδευση ήταν οι δύο πιο διαδεδομένες μέθοδοι, ενώ στα αίτια συγκαταλέγονται η ψυχαγωγία και η θήρευση για τροφή, κυρίως ως λιχουδιά.

Τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ αποτελούν σημαντικές περιοχές διαχείμασης για τα μεταναστευτικά πουλιά, ιδιαίτερα για τα υδρόβια, ενώ τα υψηλά επίπεδα παγίδευσης μπορεί να αποτελούν παράγοντα που έχει οδηγήσει στη μείωση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών στη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Ασίας.

Ολόκληρη η μελέτη εδώ.

Φωτογραφία δημοσίευσης: Watter AlBahry