Παρατείνεται το ρωσικό εμπάργκο – Πόσο έχει κοστίσει εμπορικός πόλεμος Ρωσίας-Ε.Ε.

Παρατείνεται το ρωσικό εμπάργκο – Πόσο έχει κοστίσει εμπορικός πόλεμος Ρωσίας-Ε.Ε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη 29 Ιουνίου σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά νωπά προϊόντα μέχρι το τέλος του 2017.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ελήφθη υπ’ όψιν την προηγούμενη απόφαση των κρατών μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε περεταίρω οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και της μη συμμόρφωσης με την συμφωνία του Μινσκ.

Στη λίστα των προϊόντων για τα οποία έχει ισχύ το εμπάργκο περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά, κρέας, αλιεύματα και γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, έχει κοστίσει και στις δύο πλευρές. Οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 180 δις δολάρια από το 2013 και έπειτα ενώ και η μείωση της ζήτησης από τις αγορές της Κίνας, έβαλε ένα ακόμη «βαρίδι» στην ήδη προβληματική γεωργία της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή, αναφέροντας πως έχασαν τον βασικότερο εξαγωγικό τους προορισμό με το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά, το βοδινό κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα να παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις αδιάθετα, χρεώνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία με απώλειες της τάξης των 5,5 δις ευρώ.

Για την οδυνηρή αυτή κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ζητούν από Ευρώπη και Ρωσία να βρουν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση επισημαίνουν, πως η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να βρει εναλλακτικές αγορές για να διοχετεύσει τα προϊόντα της, πριν να είναι πολύ αργά για τον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ