Παρέμβαση 10 δημάρχων της Θεσσαλίας για την εκτροπή του Αχελώου

Παρέμβαση 10 δημάρχων της Θεσσαλίας για την εκτροπή του Αχελώου

Αντιπαραθέσεις γύρω από την υπόθεση των έργων εκτροπής του Αχελώου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ δημάρχων της περιοχής της Θεσσαλίας και κυβέρνησης. Με αφορμή αμφίσημες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, που, σύμφωνα με τους επικριτές του, λειτουργούν σαν… οδοστρωτήρας για μισοτελειωμένα έργα του Αχελώου, ξεκίνησε νέος γύρος πιέσεων για την υλοποίηση της εκτροπής. Παρόλο που από το επιτελείο του κ. Τσιρώνη τονίζουν ότι διαστρεβλώθηκαν όσα είπε σε επίσκεψή του στην περιοχή, 10 δήμαρχοι από τη Θεσσαλία, με κοινή τους παρέμβαση σημειώνουν ότι τους σόκαρε η φερόμενη σαν δήλωσή του υπουργού ότι «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει τι θα μείνει από τα ημιτελή έργα και τι θα γκρεμιστεί». Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χάνεται άλλος χρόνος και ότι φράγματα όπως της Μεσοχώρας (έτοιμος ταμιευτήρας εδώ και δέκα χρόνια, με δυνατότητα παραγωγής 160 MW, υδροηλεκτρικής ενέργειας) και της Συκιάς, «πρέπει να ολοκληρωθούν και να προσφέρουν ήπια ανανεώσιμη ενέργεια που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος».

Παρατηρούν ότι και τα δύο αυτά φράγματα είναι στον κύριο ρου το ποταμού και προτρέπουν την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα «η έμφραξη του ταμιευτήρα της Μεσοχώρας, η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και η μεταφορά 250 εκ.κ.μ. νερού στη Θεσσαλία, όπως προβλέπουν τα σχέδια διαχείρισης.». Την παρέμβαση συνυπογράφουν οι δήμαρχοι: Αργιθέας (Λάμπρος Τσιβόλας ), Καλαμπάκας (Χρήστος Σινάνης ). Καρδίτσας (Φώτιος Αλεξάκος), Λίμνης Πλαστήρα (Δημήτριος Τσιαντής), Μουζακίου (Γεώργιος Κωτσός), Παλαμά (Γεώργιος Σακελλαρίου ), Πύλης (Κωνσταντίνος Μαράβας), Σοφάδων (Αθανάσιος Σκάρλος), Τρικκαίων (Δημήτριος Παπαστεργίου) και Φαρκαδόνας (Αθανάσιος Μεριβάκης).

Πάντως, με φόντο τις συμφωνίες κυβέρνησης -ΕΕ και δανειστών που περιλαμβάνουν και μέτρα , τα οποία πλήττουν τους αγρότες, κυρίως τους μικρούς και μεσαίους, θα μπορούσαν τα «στοιχειωμένα» έργα του Αχελώου, να αποτυπώσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο Θεσσαλικό κάμπο…

Το παρελθόν τους χτίστηκε με «φαραωνικές» -σαν τις κατασκευές και τα φράγματα που σχεδιάστηκαν – υποσχέσεις γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων για γάργαρο νερό. Η εκτροπή του Αχελώου ουδέποτε υλοποιήθηκε αλλά με το «θα» αλώνισαν κυβερνήσεις, παράγοντες τοπικοί και της κεντρικής εξουσίας πλημμύρισαν την κοιλάδα με φούμαρο, για να επιπλέει η ψηφοθηρία που πατά στην αγωνία του αγρότη για ξεδιψασμό των χωραφιών του.

Τίποτα δε γίνεται τυχαία- επί δεκαετίες χρήμα έπεσε σε μεγάλες εργολαβίες για τεράστια φράγματα -παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι πρόκειται για αντιπεριβαλλοντική και αναποτελεσματική επιλογή- και έργα που είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε μισοτελειωμένα, είτε χάσκουν εν είδει σχεδίων-«σκελετών».

Τώρα ήρθε η ώρα να συνεχιστεί το σήριαλ, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με προσθήκη όμως περιβαλλοντικής ρητορικής και υπό νέους «αναπτυξιακούς» όρους . Η κυβέρνηση πατά σε δυο βάρκες. Από τη μια θυμάται ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε πάντα στην εκτροπή του Αχελώου και στα μεγάλα έργα διαχείρισης του υδάτινου όγκου. Από την άλλη -και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στη χώρα και λόγω της πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία έως και το φιλελεύθερο κέντρο-, υποκλίνεται αναπτυξιακά σε ο,τιδήποτε εντάσσεται σε επιχειρηματική δράση.

Τώρα που αλλάζει ο «αγροτικός χάρτης» της ελληνικής υπαίθρου με τη βούλα της ΕΕ , που ενισχύεται η συγκεντροποίηση της αγροτικής γης σε λίγα χέρια και ανοίγουν ορέξεις για αγροτοεταιρείες -ομάδες παραγωγών, τις λένε- από την παραγωγή έως την τυποποίηση και τις εξαγωγές…

Τώρα. η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ότι μελετά να αξιοποιήσει και έργα που έγιναν ή είναι ημιτελή αλλά και, να ανοίξει το δρόμο για νέα, στο όνομα λύσεων, που όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης θα συμβαδίζουν με τη λογική ότι ο κάμπος πρέπει να είναι και υδατικά και ενεργειακά αυτάρκης…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ