ΠΕΜΕΤΕ: Που οφείλεται η μείωση των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς

ΠΕΜΕΤΕ: Που οφείλεται η μείωση των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς

Η σύγχυση που δημιουργείται στις αγορές του εξωτερικού μεταξύ δύο διαφορετικών ονομασιών, της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata variety – Calamata / Kalamata Olives) και της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», είναι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) η πραγματική αιτία για τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς.

H περίπτωση σύγχυσης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata olives) με την Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», είναι πανομοιότυπη με αυτήν της ποικιλίας επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς Χαλκιδικής: Green olives Halkidiki (variety olives) με την Π.Ο.Π. «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» / P.D.O. «Prasines Elies Chalkidikis».»

«Έχει ήδη χαθεί η ιταλική αγορά από το 2013, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα ότι, αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives», αναφέρει στο σημείωμά της η ΠΕΜΕΤΕ, η οποία προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και προσθέτει πως: «Από το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρατηρούνται περιπτώσεις οριστικής διακοπής της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και Ιταλών εισαγωγέων. Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΠΕΜΕΤΕ μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η πολιτεία έχει προκαλέσει. Aδράνεια η οποία προκαλεί βαρύ πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ενός ζωτικού για την ελληνική οικονομία κλάδου.»

Με βάση τα στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ:

Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτα, σήμερα αγγίζουν τους 45.000 τόνους (ετησίως). Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις Η.Π.Α. και στην 1η προς την Αυστραλία.

Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.

Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος Π.Ο.Π. που συσκευάζεται φτάνει μόνο τους 190 τόνους ετησίως!