Περαιτέρω μείωση στις τιμές των τροφίμων – Μεγάλη μείωση στην τιμή της ζάχαρης

Περαιτέρω μείωση στις τιμές των τροφίμων – Μεγάλη μείωση στην τιμή της ζάχαρης

Μείωση για τρίτο συνεχή μήνα παρουσίασαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO.

Οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο σημείωσαν μείωση κατά 3,4% σε σχέση με τον προηγούμεο μήνα και 3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Μεγάλη πτώση για τον δείκτη τιμών ζάχαρης του FAO ο οποίος έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μειωμένος κατά 14,6% από τον Μάρτιο, μήνας στον οποίο είχε σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Ο λόγος της μεγάλης πτώσης οφείλεται στην κατάρρευση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης ζαχαροκάλαμου για παραγωγή αιθανόλης, με αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς στην παραγωγή ζάχαρης και την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων για εξαγωγές. Εν τω μεταξύ, τα μέτρα περιορισμού σε ορισμένες χώρες δημιούργησαν πρόσθετη πίεση στη ζήτηση.

Πτώση σημείωσε και ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων ο οποίος υποχώρησε κατά 5,2% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβελαίου.

Πτώση και για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων (-3,6%), με τις τιμές βουτύρου και γάλακτος σε σκόνη να σημειώνουν διψήφια ποσοστά μείωσης, ενώ και ο δείκτης τιμών κρέατος μειώθηκε κατά 2,7%.