Η ποικιλία ονομάστηκε «Below Zero» (Υπό το Μηδέν) και διατηρεί τα άνθη της ακόμη και μετά από χιονόπτωση ή δριμύ ψύχος...

Πετούνιες…υπό το μηδέν

Η πετούνια ανθίζει την άνοιξη και τα υπέροχα άνθη της διατηρούνται μέχρι και το φθινόπωρο αλλά μόλις ξεκινούν τα πρώτα κρύα του χειμώνα το φυτό δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυτών στη Βρετανία, η Van Meuwen, χρηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας, ανθεκτικής στο ψύχος, ποικιλίας πετούνιας.

Οι προσπάθειες των ερευνητών που ανέλαβαν το εγχείρημα ξεκίνησαν το 2003 με συνεχή πειράματα διασταυρώσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια οι προσπάθειες εντάθηκαν και έγιναν καλλιέργειες διαφόρων νέων ποικιλιών σε εξωτερικούς χώρους στη Βρετανία.

Μια από τις τελευταίες προσπάθειες αποφασίστηκε να γίνει στους πρόποδες του Βεζούβιου επειδή εκεί, καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πολύ χαμηλές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποικιλία που δοκιμάστηκε στο ιταλικό ηφαίστειο καταφέρνει να επιβιώνει σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Η ποικιλία ονομάστηκε «Below Zero» (Υπό το Μηδέν) και διατηρεί τα άνθη της ακόμη και μετά από χιονόπτωση ή δριμύ ψύχος. Η εταιρεία διαθέτει ήδη τη νέα… παγωμένη ποικιλία σε όσους θέλουν να βλέπουν πετούνιες στον κήπο τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην τιμή των 8 ευρώ.

Απόσπασμα από άρθρο του Λαΐνα Θοδωρή, ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα Κηποτεχνία και Αρχιτεκτονική Κήπων στην Ελληνική Γεωργία

Μάθημα Φυτεμένα Δώματα/Κάθετες Φυτεύσεις στην Ελληνική Γεωργία