Πλημμυρισμένη με ιταλικά κρασιά η αγορά των ΗΠΑ

Πλημμυρισμένη με ιταλικά κρασιά η αγορά των ΗΠΑ

Πρώτη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο, με 31 εκατ. εκατόλιτρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν ετησίως περίπου 11 εκατ. εκατόλιτρα. Αν και η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί προορισμό προέλευσης, η Ιταλία έχει κερδίσει την καρδιά των καταναλωτών.

Τα ιταλικά κρασιά έχουν καθιερωθεί ως καθημερινά κρασιά, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη σχετικά με την κατάσταση των εισαγωγών οίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ιταλικό κρασί τοποθετημένο σήμερα, ειδικά στο χώρο της εστίασης, έμαθε το αμερικανικό κοινό πώς να πίνουν σε όλες τις περιστάσεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι πλημμυρισμένη με ιταλικά κρασιά, τα οποία κατέχουν μερίδιο αγοράς 27% σε όγκο και αξία. Το 35% των φιαλών που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από την Ιταλία. Σε σύγκριση, η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προέλευση, αλλά η κατανάλωση γαλλικών κρασιών πραγματοποιείται για τα έκτακτα γεγονότα. Τα εισαγόμενα κρασιά της Γαλλίας είναι κυρίως υψηλής ποιότητας κρασιά, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς σε αξία (29%), να είναι πολύ υψηλότερο από το μερίδιο αγοράς σε όγκο (12%), χάρη στη σαμπάνια.

Έκρηξη ιταλικών φυσαλίδων…

Οι αφρώδεις βιώνουν μια μεγάλη άνθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2000, η χώρα εισήγαγε το ισοδύναμο των 400.000 εκατολίτρων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί προέρχονταν από τη Γαλλία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, σχεδόν 1 εκατ. εκατόλιτρα εισάγονται, αλλά η ισορροπία δυνάμεων έχει αντιστραφεί: η Ιταλία εισάγει στις ΗΠΑ το 51%, έναντι μόλις 28% για τη Γαλλία.

Οι όγκοι αφρωδών που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ιταλία υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στην πολύ ανταγωνιστική τιμή των € 4,85 ανά λίτρο κατά μέσο όρο (Prosecco και άλλα), ενώ η μέση τιμή των γαλλικών αφρωδών οίνων (σαμπάνιες και αφρώδεις) στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα € 21,09 (€ 30 η σαμπάνια).