Πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής χθες βράδυ ανακοίνωσε την καταβολή του 50% της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2014 σε όλους τους δικαιούχους αγρότες της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και την εξόφληση του υπόλοιπου 50% μέσα στον Δεκέμβριο. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι στα τέλη του έτους, θα καταβληθεί στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η εξισωτική αποζημίωση του 2014 ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013.

Αναλύοντας τα βασικότερα σημεία της νέας ΚΑΠ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2015 και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το σύνολο των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 20 δις. ευρώ ως το 2019.
  • Αυξάνεται το ποσό των ενισχύσεων για την κτηνοτροφία η οποία απορροφά πλέον το 25%, των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, ενώ μέχρι σήμερα το μερίδιό της ήταν κάτω από 19%.
  • Όσοι από το 2015 και μετά επιθυμούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το αγροτικό επάγγελμα, θα έχουν έξτρα πριμ με κονδύλια από το εθνικό απόθεμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.
  • Οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών θα εισπράττουν «bonus» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία πέραν της βασικής τους ενίσχυσης.
  • Ξεκινά εντός του 2015 το νέο πρόγραμμα «πρώτης εγκατάστασης» για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία – κτηνοτροφία. Το σύνολο των πόρων που θα διαθετούν για το σκοπό αυτό ως το 2020, φτάνει στα 240 εκ. ευρώ και θα καλύψει την πριμοδότηση 16.000 νέων αγροτών..
  • Μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014-2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 6 δις. ευρώ.
  • Προγραμματίζεται η αξιοποίηση 466 εκ ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 254 εκ ευρώ.
  • Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020, αξιοποιούνται κοινοτικά κονδύλια 388 εκ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα περίοδο 2007-2013, ενώ παράλληλα ενισχύονται η απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον Αλιευτικό Τουρισμό.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, τόνισε πως, παρότι «δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το βρήκαμε, εντούτοις δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί και το βγάλαμε στο φως». Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αντιμετωπίζουμε το θέμα σταδιακά για καλύτερη χρήση των βοσκοτόπων».

Για τον καταρροϊκό πυρετό ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι με απόφασή του αυξάνεται το ποσό των αποζημιώσεων με 6,5 εκατ. ευρώ επιπλέον πέραν των 4,9 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τους κτηνοτρόφους που είχαν απώλειες στο ζωϊκό τους κεφάλαιο λόγω της νόσου.