Ποιοι δικαιούνται βασική ενίσχυση το 2015; Η σημασία της επιλέξιμης έκτασης και ο ενεργός αγρότης

Ποιοι δικαιούνται βασική ενίσχυση το 2015; Η σημασία της επιλέξιμης έκτασης και ο ενεργός αγρότης

του Σπήλιου Καταφυγιώτη, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MSc

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική οι αγρότες του καναπέ ή θα πρέπει να γυρίσουν ξανά στο χωράφι ή διαφορετικά θα σταματήσουν να  λαμβάνουν τις ενισχύσεις που έπαιρναν μέχρι και το 2014. Αυτό πως επιτυγχάνεται;

Είναι απλό. Τα δικαιώματα ενίσχυσης ενεργοποιούνται ΜΟΝΟ εάν ο δικαιούχος διαθέτει ΚΑΙ επιλέξιμη έκταση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει γεωργική εκμετάλλευση και να ασκεί γεωργική δραστηριότητα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των επιλέξιμων εκταρίων ισούται κατά κανόνα, με τον αριθμό των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που θα χορηγηθούν τελικά στον εκάστοτε δικαιούχο.

Αρκεί όμως μόνο η επιλέξιμη έκταση;

Για να μπορεί κάποιος να λάβει δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να είναι ενεργός αγρότης. Δεν θα πρέπει όμως να συγχέουμε την έννοια του ενεργού αγρότη με την έννοια του επαγγελματία αγρότη.

Ποιοι χαρακτηρίζονται ενεργοί αγρότες;

Δύο κατηγορίες:

Α) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων έως και 5.000 €.

ή

Β) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο οικονομικό έτος συνολικό ποσό άμεσων ενισχύσεων άνω των 5.000 €  με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, το ποσό αυτό να είναι τουλάχιστον το 10% των συνολικών τους εσόδων που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αν κάποιος γεωργός είναι ενεργός γεωργός θα εξετάζεται κάθε χρόνο, προκειμένου να λάβει άμεσες ενισχύσεις.

Τι ισχύει όμως για όσους ξεκινήσουν φέτος την γεωργική τους εκμετάλλευση; Πώς θα γνωρίζουν αν είναι ενεργοί αγρότες;

Ο νεοεισερχόμενος γεωργός ή κάποιος που δεν υπέβαλλε αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2014, μπορεί να γνωρίζει κατά προσέγγιση αν ανήκει ή όχι στην κατηγορία των ενεργών γεωργών πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων που δηλώνει το 2015 με τη μέση εθνική άμεση ενίσχυση ανά εκτάριο το 2014. Με βάση το αποτέλεσμα θα γνωρίζει εαν ανήκει στην κατηγορία Α ή Β. Το τελικό αποτέλεσμα θα το μάθει μετά τους υπολογισμούς που θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγνωστη η αξία των νέων δικαιωμάτων-Επιλέξτε σωστά πώς και πού θα υποβάλλετε την ΕΑΕ

Η αξία των νέων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η ελάχιστη έκταση που απαιτείται