Πολιτικές σκοπιμότητες ή πραγματικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς;

Πολιτικές σκοπιμότητες ή πραγματικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς;

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη ριζική αντίθεσή τους στην πολιτική των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας και υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για άρση αυτών των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ροδακινοπαραγωγούς συζητήθηκαν προτάσεις, οι οποίες – όπως αναφέρει το υπουργείο – θα μπορούσαν, σε συνεννόηση και συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, να επιτρέψουν τη νόμιμη εξαγωγή (;) των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο.

Είναι όμως εφικτή μια τέτοιου είδους συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί και συμφωνήσει η Ε.Ε.; Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ρωσικού εμπάργκο έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ειδικά στον αγροτικό τομέα, τα κράτη μέλη, δεσμεύονται από τη Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, μαζί με εκπροσώπους παραγωγών, στη Μόσχα, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.

Από την άλλη … επιδοτήσεις από Ε.Ε.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ημέρα που υπογράφτηκαν από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου άλλες τέσσερις αποφάσεις με τις οποίες ξεκινά η εφαρμογή των νέων καθεστώτων συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας ΚΓΠ.

Οι Αποφάσεις αυτές αφορούν τις επιδοτήσεις για:

  • τα συμπύρηνα ροδάκινα (3.000.000 ευρώ για το 2015)
  • τη βιομηχανική τομάτα (2.600.000 ευρώ για το 2015)
  • τα όσπρια (5.000.000 ευρώ για το 2015)
  • τα κτηνοτροφικά ψυχανθή (7.000.000 ευρώ για το 2015)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι οι ενισχύσεις αυτές αποτελούν επιπλέον εγγυημένο εισόδημα για τους γεωργούς και παράλληλα έχουν στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων καλλιεργειών και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου τους.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στη σημασία των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στα κτηνοτροφικά ψυχανθή που έχουν στόχο να καλύψουν το έλλειμμα των ζωοτροφών που παρουσιάζεται στη χώρα μας και παράλληλα να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η Ρωσία στηρίζει τα εγχώρια προϊόντα

Η ρωσική κυβέρνηση, μετά το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να προτιμούν τα ρωσικά προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το euronews.

Πολλοί Ρώσοι, έτσι και αλλιώς, δεν έχουν επιλογή: τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι, πλέον, ή σπάνια ή πολύ ακριβά. Συχνά και τα δύο! Σύμφωνα με έρευνα του Εισαγγελέα Μόσχας, σε κάποια σούπερ μάρκετ, βασικά τρόφιμα, όπως κρέας και γάλα, έχουν ανατιμηθεί έως 150%.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι είχαν εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα, γεγονός που επιτείνει τις ελλείψεις.

«Παλιά είχαμε τα πάντα, γιατί φτιάχναμε τα πάντα μόνοι μας. Αυτό όμως σταμάτησε, και γεμίσαμε ξένα προϊόντα. Κανείς δεν χρειαζόταν εμάς τους παραγωγούς. Η γεωργία θεωρήθηκε περιττή. Δεν έμειναν ζωντανά στα αγροκτήματα. Σφαγιάστηκαν όλα. Οι φάρμες άδειασαν, τώρα όμως “ανασταίνονται” και πάλι.» λέει η αγρότισσα Larisa Sukhanova.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο χρηματοδοτεί δύο Ρώσους σκηνοθέτες, με €17,5 εκατομμύρια, για να «στήσουν» μία αλυσίδα ταχυφαγείων, που θα ανταγωνιστεί τα McDonald’s. Το όνομά της θα είναι “Yedim Doma!”, δηλαδή “Τρώμε στο Σπίτι” και κάθε τι που θα σερβίρεται θα προέρχεται από τη Ρωσία.