Μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η εγχώρια παραγωγή ροδάκινων, κερασιών και δαμάσκηνων (50%), ενώ η παραγωγή κιτροειδών...

Πορτογαλία: Έως και 50% η μείωση της παραγωγής φρούτων-Αύξηση των τιμών

Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω των καιρικών συνθηκών στην Πορτογαλία κατά το προηγούμενο γεωργικό έτος, το τρέχον έτος παρατηρείται σημαντική αύξηση των τιμών των φρούτων στην πορτογαλική αγορά.

Η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί έως και κατά 50%, π.χ. στην περίπτωση των μήλων και των αχλαδιών ποικιλίας rocha, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών, δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή. Η άνοδος που καταγράφεται στις τιμές των φρούτων ανέρχεται ως και σε 67% στην περίπτωση των πορτοκαλιών και των αχλαδιών rocha.

Μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η εγχώρια παραγωγή ροδάκινων, κερασιών και δαμάσκηνων (50%), ενώ η παραγωγή κιτροειδών περιορίσθηκε κατά 15-30%. Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πρώτου πενταμήνου 2013 της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Πορτογαλίας, οι εισαγωγές βρώσιμων φρούτων και καρπών αυξήθηκαν κατά 4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημαντική αύξηση κατεγράφη δε στις εισαγωγές λεμονιών (+118%), πορτοκαλιών (+37%), αχλαδιών (+34%), μήλων (+30%), μανταρινιών (+27%) και βερίκοκων (+87%). Αντίθετα, την ίδια περίοδο μειώθηκαν οι εισαγωγές ακτινιδίων (-32%), ροδάκινων (-4%) και φράουλας (-21%).

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της Πορτογαλικής Ένωσης Παραγωγών Φρούτων & Λαχανικών FNOP, οι Πορτογάλοι προτιμούν τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, ανεξαρτήτως τιμής, σε ποσοστό 80%.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο βασικός προμηθευτής της Πορτογαλίας σε φρούτα είναι η Ισπανία σε ποσοστό 58%, ενώ η κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης από την εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε ποσοστό 85%.