Πορτοκάλια: Αύξηση της ζήτησης, ελλείψεις στην αγορά

Πορτοκάλια: Αύξηση της ζήτησης, ελλείψεις στην αγορά

Η σημαντική αύξηση στη ζήτηση πορτοκαλιών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της  υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός και της αντίληψης των καταναλωτών ότι τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C βοηθούν στην πρόληψη, δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS κ. Πολυχρονάκη «αυτή η στιγμή είναι η ιδανική στιγμή για την πώληση πορτοκαλιών αλλά υπάρχει αφ’ ενός όχι επαρκής ανταπόκριση προσφοράς από τους παραγωγούς μας αναμένοντας βελτίωση των τιμών και αφ ετέρου λόγω καθυστερήσεις στη συγκομιδή , διαλογή και συσκευασία από έλλειψη εργατικών χειρών και περιορισμών στην κινητικότητα τους και τήρησης των κανόνων υγιεινής».

Ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει την ανάγκη για ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση σε τιμές  που θα εξασφαλίζουν αυξημένο μεν εισόδημα για τον παραγωγό αλλά παράλληλα  και διαρκή παρουσία των προϊόντων στα ράφια και προειδοποιεί ότι η ζήτηση πορτοκαλιών μετά την κορύφωση της επιδημίας θα παρουσιάσει απότομη μείωση με πιθανό ενδεχόμενο τη μειωμένη τουριστική κίνηση που θα μειώσει τους καλοκαιρινούς μήνες την εγχώρια κατανάλωση.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων INCOFRUIT-HELLAS για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού συγκομιδής και τυποποίησης των προιόντων υιοθετεί την πρόταση σχεδίου του  Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας. Ειδικότερα προτείνει οι άνεργοι που εργάζονταν προ της κρίσης σε τομείς όπως η εστίαση, το εμπόριο ή ο τουρισμός  να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ανωτέρω εργασίες και   παράλληλα με την αμοιβή τους από αυτή την εργασία, να συνεχίζουν να λαμβάνουν και το επίδομα ανεργίας.