Πως διαμορφώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων το μήνα Δεκέμβριο

Πως διαμορφώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων το μήνα Δεκέμβριο

Μείωση κατά 3,3 % στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παρατηρήθηκε το μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, εξαιτίας κυρίως των μειώσεων στις τιμές των φυτικών ελαίων (-5,6%) και των γαλακτοκομικών προϊόντων (-9,7%), σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Παρά τη μείωση στο τέλος του έτους, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 8,2% από το 2016 φθάνοντας στον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο από το 2014.

Εκτός από τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μείωση παρατηρήθηκε και στον δείκτη τιμών ζάχαρης (- 4,1%) λόγω εποχιακών παραγόντων και υψηλών προσδοκιών για μεγάλο πλεόνασμα το επόμενο έτος. Οι τιμές της ζάχαρης ήταν κατά 11,2% χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, το 2017 από ό, τι το 2016, λόγω κυρίως της υψηλής παραγωγής στη Βραζιλία, τον κορυφαίο στον κόσμο παραγωγό.

Ο δείκτης τιμών των σιτηρών παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι διεθνείς τιμές του σίτου μειώνονται ενώ οι τιμές του αραβοσίτου και του ρυζιού ενισχύονται. Ο δείκτης ήταν κατά 3,2% υψηλότερος από το 2017 από ό, τι το 2016, ενώ εξακολουθεί να είναι 37% χαμηλότερα από το ανώτατο όριο του 2011.