Με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι εξαγωγές συγκεκριμένων ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη Σουηδία το έτος 2017, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατόπιν επεξεργασίας τους από το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.
Εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Σουηδία σημειώθηκε στα βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα, με ποσοστό αύξησης 157,5% σε σχέση με το 2016 καθώς και στο ελαιόλαδο και τα κλάσματά του με σημαντική αύξηση 31,9%.
Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με το 2016 σημειώθηκε και στα:
- Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξίδι, μη κατεψυγμένα: 13,4%
- Σταφύλια, νωπά ή ξερά: 13,9%
- Γιαούρτι,βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα, κεφίρ: 13,9%
Σημαντική ωστόσο μείωση στις ελληνικές εξαγωγές προς Σουηδία σημειώθηκε το 2017 στα εσπεριδοειδή με το ποσοστό να ανέρχεται στο – 57,2 % αλλά και στα πεπόνια και καρπούζια με μείωση στο 22,9%.
Μείωση επίσης σημειώθηκε στα:
- Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών: -5,7%
- Ντομάτες παρασκευασμένες ή διατηρημένες χωρίς ξίδι ή οξικό οξύ: -10,9%
- Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης: -6,5%