Πώς οι Ολλανδοί γεωργοί διπλασίασαν τα κέρδη τους  το 2015

Πώς οι Ολλανδοί γεωργοί διπλασίασαν τα κέρδη τους το 2015

Χρονιά-ρεκόρ κατέγραψαν οι Ολλανδοί καλλιεργητές πιπεριάς, ντομάτας και αγγουριών. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μποϊκοτάρει τα προϊόντα τους, τα κέρδη τους διπλασιάστηκαν κατά το 2015, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει το ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Wageningen, LEI.

Το γεγονός ότι οι μέσες αποδοχές στον τομέα των οπωροκηπευτικών ήταν περίπου € 274.000 φέτος, 126% περισσότερο από ό, τι το 2014, είναι κυρίως μια σύμπτωση. Ο τομέας είχε προετοιμαστεί για μια δύσκολη χρονιά μετά την απόφαση της Μόσχας τον Αύγουστο 2014 να απαγορεύσει τις εισαγωγές γάλακτος, κρέατος, βουτύρου, τυριού, πατάτας, λαχανικών και φρούτων από την ΕΕ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Ο εμπορικός σύλλογος στον τομέα των οπωροκηπευτικών LTO Glaskracht, προειδοποίησε ότι «5% έως 10% της παραγωγής πηγαίνει στη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες».

Η τιμή της ντομάτας, αγγουριού και πιπεριάς είχε αρχικά κατρακυλήσει σε τιμές κάτω του κόστους. Μερικοί καλλιεργητές αναγκάστηκαν να φέρουν τα λαχανικά τους σε μεταποιητές αποβλήτων, ενώ η κυβέρνηση αγόρασε κάποια ποσότητα λαχανικών και τη δώρισε στις τράπεζες τροφίμων.

Η θεαματική βελτίωση κατά το 2015 δεν οφειλόταν αποκλειστικά στην διείσδυση των καλλιεργητών σε νέες αγορές. Αυτοί επωφελήθηκαν κυρίως από τις αρνητικές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τους ανταγωνιστές στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην Ισπανία, τον βασικό ανταγωνιστή της Ολλανδίας, ο καιρός ήταν ζεστός και ξηρός, με αποτέλεσμα οι ντομάτες, τα αγγούρια και οι πιπεριές να αργήσουν να διατεθούν στην αγορά και να είναι κακής ποιότητας. Οι ευρωπαίοι καταναλωτές προτίμησαν ολλανδικής παραγωγής λαχανικά και η τεράστια ζήτηση προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών.

«Ο τομέας της ολλανδικής καλλιέργειας οπωροκηπευτικών επωφελήθηκε πλήρως από την κακές καιρικές συνθήκες σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ και το Μαρόκο», λέει ο Harold van der Meulen, οικονομικός ερευνητής με το LEI. Ο καιρός έχει πολύ μεγαλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη».

Η επιρροή του ευμετάβλητου καιρού δεν είναι τόσο μεγάλη στην Ολλανδία, όπου τα λαχανικά καλλιεργούνται σε σύγχρονα θερμοκήπια με τη βέλτιστη ελέγχους κλίματος όλο το χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν επίσης εξαιρετικά χαμηλές, οπότε το μέσο εισόδημα μπόρεσε να αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, αναφέρει το LEI.

«Αυτό δεν είναι μια εγγύηση ότι το 2016 θα είναι εξίσου καλή χρονιά, διότι το πλεονέκτημα του 2015 ήταν τυχαίο», λέει ο Van der Meulen. Ωστόσο, η τράπεζα ING σε ανάλυσή της έχει αναφέρει ότι οι Ολλανδοί αγρότες έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν νέες εμπορικές συμβάσεις για διάφορα λαχανικά σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Διαφορετική η εικόνα στον τομέα του γάλακτος και του χοιρινού κρεάτος

Σε αντίθεση με την αύξηση των εισοδημάτων από οπωροκηπευτικές καλλιέργειες κατά το 2015, τα εισοδήματα των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Οι ποσοστώσεις γάλακτος, η οποίες ρύθμιζαν την τιμή του γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για 30 χρόνια, καταργήθηκαν την 1η Απριλίου. Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στη συνέχεια, άρχισαν να παράγουν περισσότερο και οι τιμές του γάλακτος μειώθηκαν.

Οι χοιροτρόφοι είχαν επίσης μια κακή χρονιά: οι τιμές για τους χοίρους και το χοιρινό κρέας μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ως επίπτωση της αύξησης της παραγωγής στην Ευρώπη, στην χαμηλότερη κατανάλωση χοιρινού κρέατος και του ρωσικού μποϊκοτάζ.

Το 2015 ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2014 για τα ορνιθοτροφεία, αλλά το 2014 ήταν η ίδια μια πολύ κακή χρονιά και η αυτή βελτίωση φαίνεται να είναι περιστασιακή, με δεδομένο ότι η ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα ήταν αυξημένη λόγω μιας εστίας της γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.