Πώς θα συμμετέχουμε στην αναζήτηση για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Πώς θα συμμετέχουμε στην αναζήτηση για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Χιλιάδες φυσιολάτρες, επιστήμονες και παρατηρητές από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας συμμετέχουν αυτή την περίοδο στην μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία παρατήρησης στο φυσικό περιβάλλον που φέρει τον τίτλο «Αναζητώντας κίτρινες πρίμουλες».

Μια μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων απευθύνει αυτήν την άνοιξη ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην όλη προσπάθεια. Στην Ελλάδα, με ευθύνη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» έχει δημιουργηθεί η σχετική ιστοσελίδα, όπου μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να μοιραστούν τις δικές τους φωτογραφίες και παρατηρήσεις.

«Η Primula veris χρησιμεύει σχεδόν ως πρότυπο είδος στις μελέτες μας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νίκος Κρίγκας επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα και την εκστρατεία παρατήρησης και συγκέντρωσης στοιχείων που είναι σε εξέλιξη.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται ομαδικά βοηθούν στην απόκτηση γνώσης για την ευημερία της πρίμουλας και άλλων φυτών των βοσκοτόπων και λιβαδιών. Με τη βοήθεια αυτών των πληροφοριών μπορούμε να αξιολογήσουμε την επίδραση της αλλαγής του τοπίου σε ορισμένες σημαντικές πτυχές της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, οι κίτρινες πρίμουλες μπορούν να υποδείξουν εάν οι οικότοποι και τα ενδιαιτήματά τους ευημερούν ή έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται» λέει ο κ Κρίγκας.