Πόσα χρήματα έδωσε το 2017 ο ΕΛΓΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Πόσα χρήματα έδωσε το 2017 ο ΕΛΓΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους αποτελούν σημαντική οικονομική στήριξη στους πληγέντες από φυσικά φαινόμενα παραγωγούς. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι κάθε χρόνο, οι αγρότες καταβάλλουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

Το 2017 οι πληρωμές του ΕΛΓΑ προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους ανήλθαν σε 144,28 εκατ. €. Το σύνολο σχεδόν των χρημάτων (142,43 εκατ. €) αφορά σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που ζημιώθηκε από τα εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά το έτος 2016.

Το μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων  της φυτικής παραγωγής κατεβλήθη στους Νομούς Πέλλας και Ηλείας με τους Νομούς Ημαθίας, Λάρισας και Κορινθίας να ακολουθούν στην κατάταξη.

Τη φετινή χρονιά (2017) τα καιρικά φαινόμενα ήταν υπερβολικά έντονα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μεγάλος όγκος ζημιών. Πιο συγκεκριμένα ο όγκος των ζημιών του 2017 ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο των μεγαλύτερων ζημιών των τελευταίων οκτώ ετών. Ωστόσο, πολύ λίγες αποζημιώσεις που αφορούν ζημιές του έτους 2017, έχουν δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι όσον αφορά στη διαδικασία των εκτιμήσεων, αυτή έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση της ζημιές που προκλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο και αφορούν περιοχές που άπτονται της δικαιοδοσίας των υποκαταστημάτων Πάτρας και Τρίπολης.

Αναλυτικά η κατανομή των αποζημιώσεων του έτους 2017 ανά Νομό εδώ.

Άλλες πληρωμές

Παράλληλα ο ΕΛ.Γ.Α., κατά τη διάρκεια του 2017 κατέβαλε το ποσό των 1,85 εκατ. € για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ), κυρίως για τα προγράμματα «Πυρκαγιές 2013», «Ετήσιο 2013».

Αναλυτικά η κατανομή των χρημάτων ανά Νομό, εδώ.

Για την ενεργητική προστασία, ο Οργανισμός προχώρησε στην επιχορήγηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών, αντιβροχικών μεμβρανών και συνδυασμού αυτών για συνολικά 3.170 στρέμματα και συνολικό κόστος 3.200.000€.

Τέλος να σημειωθεί ότι μειώθηκαν κατά ένα τα παρελθόντα έτη, από το έτος ζημιάς, που υποχρεούται ο παραγωγός να έχει εξοφλήσει προκειμένου να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος και να του δοθεί η αποζημίωση.