Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Οι τιμές στα μεγάλα σουπερμάρκετ

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Οι τιμές στα μεγάλα σουπερμάρκετ

Έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων σε μεγάλα Σουπερμάρκετ στην Ελλάδα το Πάσχα 2015. Βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2015 υπολογίζεται στα 45.80 € σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2014, 45.63 €.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας κατά 14%, της ντομάτας κατά 11%, του πασχαλινού τσουρεκιού κατά 10%, της πατάτας και της μπύρας κατά 9%.

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2014, το 2015 για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε αυτή την εξέλιξη παίζει ρόλο και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Συγκρατημένη αύξηση της τιμής του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά παρά τα προβλήματα της παραγωγής αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2014 στα 6.4€ ανά κιλό, όταν η αύξηση της τιμής στην οποία θα διαθέσουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Βασικοί λόγοι για την αύξηση είναι η μειωμένη προσφορά προϊόντων λόγω πρώτον της μειωμένης φετινής παραγωγής αμνοεριφίων (εκτιμάται κατά 40%), καθώς λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και της διάθεσης προϊόντων στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Σύγκριση τιμών τυπικού καλαθιού Πάσχα 2014-2015

Χωρίς τίτλο

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι: Αρνί Ελληνικό, Κατσίκι Ελληνικό, Αυγά 6αδα, Τσουρέκι, Ξύδι, Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μουστάρδα, Φέτα, Γιαούρτι, Κρασί Μοσχοφίλερο, Μπύρες, Πατάτες, Ντομάτες

Διαβάστε επίσης:

Τιμή οβελία: Οι κτηνοτρόφοι σε θέση ισχύος-Υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι