Πού θα κινηθεί η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών

Πού θα κινηθεί η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών

Η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών την εμπορική περίοδο 2014/2015  αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη ( -7% ), μετά από το ρεκόρ των 22,5 εκατ τόνων της περιόδου 2013/14, ύψους περίπου 21 εκατ. τόνων. Η μείωση οφείλεται στην σημαντική πτώση 10% – 14% των Ελληνικών και Ισπανικών καλλιεργειών και ειδικά σε μια μεγάλη ύφεση στην Ιταλική παραγωγή που θα μειωθεί κατά -24%. Η μικρή αύξηση του 4% της Τουρκίας και η πιο αισθητή της Κύπρου (13%)  και Ισραήλ (20%) θα μετριάσει μόνο την συνολική μείωση.

Τα πορτοκάλια θα επηρεαστούν περισσότερο και η παραγωγή τους θα μειωθεί κατά -10%, σχεδόν στα επίπεδα του 2012/13. Εντούτοις η αναμενόμενη συγκομιδή των 11,4 εκατ τόνων είναι εκ των μεγαλυτέρων. Αντίθετα στα μανταρινοειδή (ευκολοξεφλούδιστα) παρατηρείται μια σταθερότητα (+1,1%) ενώ στα λεμόνια  υπάρχει μείωση (-6%) και περισσότερο στα γκρέιπ φρούτ (– 18,5%) δηλαδή  στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών λόγω μαζικής εκρίζωσης (570.000 τ. )

Οι εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σταθερές περίπου σε 8 εκατ τόνους, παρά τη μείωση της παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων  του Ρωσικού εμπάργκο, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των εσπεριδοειδών στον κόσμο. Η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Κίνα θα επωφεληθούν αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στην αγορά αυτή. Η απαγόρευση αυτή είναι μια σοβαρή απειλή για ορισμένες χώρες παραγωγής και κυρίως  των της Ε.Ε.

Στην χώρα μας η παραγωγή αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένη (-10,2%) και προβλέπεται να ανέλθει σε 1.059 χιλ. τόνους έναντι 1.179,5 τόνων πέρυσι.

Οι προοπτικές εξαγωγών της χώρας μας είναι αισιόδοξες, παρά τον ανταγωνισμό που αναμένεται σκληρός και παρά τα προβλήματα λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και των αναμενομένων μειωμένων τιμών στις Ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να υπάρξει αυστηρή τήρηση και επιτήρηση των ποιοτικών και  οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των εξαγόμενων εσπεριδοειδών (πορτοκαλιών και μανταρινιών), προκειμένου να διατηρήσουμε την θέση μας στις καταναλωτικές αγορές και βεβαίως να απαιτήσουμε από την Ευρ Ένωση να επιτηρήσει με την ίδια αυστηρότητα την τήρησή τους και στα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και φυτουγειονομικών κανόνων.

Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS – Στοιχεία από CLAM