Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Οι υποψήφιες χώρες για το 2017

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Οι υποψήφιες χώρες για το 2017

ΒΙΝΤΕΟ

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 έχει λήξει. Υποψηφιότητα έθεσαν οι ακόλουθες πόλεις:

 • Bursa (Τουρκία)
 • Cascais (Πορτογαλία)
 • Cork (Ιρλανδία)
 • Έσσεν (Γερμανία)
 • ‘s-Hertogenbosch (Κάτω Χώρες)
 • Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
 • Lahti (Φινλανδία)
 • Λισαβόνα (Πορτογαλία)
 • Nijmegen (Κάτω Χώρες)
 • Pécs (Ουγγαρία)
 • Πόρτο (Πορτογαλία)
 • Umeå (Σουηδία)

Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί αναγνώριση για την πόλη που δρα πρωτοποριακά όσον αφορά τη φιλικό προς το περιβάλλον αστικό τρόπο ζωής. Οι πόλεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για τον καθορισμό υψηλότερων προτύπων αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει λεπτομερή τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας, με βάση 12 δείκτες που καλύπτουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα· τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν· την οικολογική καινοτομία και τη βιώσιμη απασχόληση· την ενεργειακή απόδοση· τις πράσινες αστικές περιοχές και τη βιώσιμη χρήση της γης· την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος· τα τοπικά μέσα μεταφοράς· τη φύση και τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος· την παραγωγή και τη διαχείριση αποβλήτων· την επεξεργασία λυμάτων· και τη διαχείριση υδάτων.

Μετά την τεχνική αξιολόγηση, μερικές από τις πόλεις θα εισαχθούν στον τελικό κατάλογο για τον τίτλο του 2017.

Τον Ιούνιο του 2015 οι πόλεις του τελικού καταλόγου θα κληθούν να κάνουν μια παρουσίαση σε διεθνή κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, το επίπεδο φιλοδοξίας των μελλοντικών τους στόχους, τις δραστηριότητες επικοινωνίας για τους πολίτες και τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτός του ότι θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, η νικήτρια πόλη θα βελτιώσει την εικόνα της, θα ενισχύσει τη φήμη της ως τόπου που αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί, καθώς και να εργαστεί, να παίξει και να ζήσει σε αυτόν.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί σε μια τελετή βράβευσης τον Ιούνιο του 2015 στο Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015.

Οι 7 πράσινες πόλεις της Ευρώπης

Από τη θέσπιση του βραβείου το 2010, ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε επτά πόλεις. Η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο (Γερμανία) το 2011, η Βικτώρια-Γκαστέις (Ισπανία) το 2012 και το 2013 η Νάντη (Γαλλία). Ο κάτοχος του τίτλου για το 2014 είναι η Κοπεγχάγη (Δανία). Το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) θα πάρει τη σκυτάλη για το 2015 και θα τη μεταβιβάσει στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) για το 2016.

Διαβάστε επίσης:

Κηποτεχνία & Αρχιτεκτονική Κήπων

Φυτεμένα Δώματα/Κάθετες Φυτεύσεις