«Πρασινίστε» το γραφείο σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας!

«Πρασινίστε» το γραφείο σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας!

Τα φυτά στο χώρο εργασίας αυξάνουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, καθώς εκείνοι νιώθουν περισσότεροι ικανοποιημένοι σε ένα «οικολογικό» γραφείο, όπως υποστηρίζει μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της, όταν ένα γραφείο εμπλουτίζεται με διάφορα φυτά, η παραγωγικότητα αυξάνει έως 15%.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι των βρετανικών πανεπιστημίων του Κάρντιφ και του Έξετερ, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του αυστραλιανού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής την Μάρλον Νιουβενχούις, συνέκριναν γραφεία με και χωρίς φυτά, όσον αφορά την επίπτωσή τους στην ποιότητα του αέρα στον χώρο, την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων, την ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους.

Τα γραφεία με φυτά υπερτερούν σε όλους αυτούς τους παράγοντες, με τη συγκριτική μελέτη, που διήρκεσε μερικούς μήνες, να λαμβάνει χώρα σε δύο μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στη Βρετανία και την Ολλανδία.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η επένδυση σε φυτά «βγάζει τα λεφτά της» και με το παραπάνω.

Προηγούμενες μελέτες εργαστηρίου είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά η νέα έρευνα ήταν η πρώτη που έγινε σε πραγματικές συνθήκες γραφείων.

Το όφελος από τα φυτά είναι μακροπρόθεσμο και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναιρεί την έως τώρα πεποίθηση ότι ένα λιτό και «γυμνό» γραφείο, χωρίς φυτά και άλλη διακόσμηση, είναι πιο ευνοϊκό για την παραγωγικότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, το «πράσινο» γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το αντικείμενο και τον χώρο της εργασίας τους.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής δρ Κρεγκ Νάιτ, ένα πραγματικά «έξυπνο» γραφείο δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη νέα τεχνολογία, αλλά και στην παρουσία των φυτών, ενώ ο Κένεθ Φρίμαν της εταιρείας σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Ambius, που συμμετείχε στη νέα έρευνα, κάλεσε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς «να αναθεωρήσουν τις λιτές πρακτικές τους, όχι μόνο για χάρη της υγείας των εργαζομένων, αλλά και για την οικονομική υγεία της επιχείρησης».

Πλέον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για να «πρασινίσουν» τα γραφεία τους, όπου περνούν αρκετές ώρες τη μέρα.

ΑΜΠΕ