Πράσινο φως για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι που σκοτώνει έντομα με RNA

Πράσινο φως για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι που σκοτώνει έντομα με RNA

Ένα ασυνήθιστο “εντομοκτόνο” πήρε το πράσινο φως από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι εγκρίσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA και το Υπουργείο Γεωργίας USDA. Αντίθετα με τα άλλα εντομοκτόνα, το συγκεκριμένο δεν θα το ψεκάσετε στις καλλιέργειές σας. Οι επιστήμονες κωδικοποίησαν οδηγίες στο DNA του φυτού και το φυτό πλέον μπορεί να σκοτώσει μόνο του τον εισβολέα.

Με τη μέθοδο της παρεμβολής RNA, (RNAi), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες ανάμεσα στις αγροχημικές εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι με την ονομασία SmartStax Pro παράγει ένα μόριο RNA που απενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο του εντόμου χρυσομήλη του αραβόσιτου, με αποτέλεσμα να το σκοτώνει.

Εκτός από την παραπάνω μέθοδο βιοτεχνολογίας (RNAi) το SmartStax Pro, όπως οι άλλες ποικιλίες μεταλλαγμένου αραβοσίτου, παράγει δύο ποικιλίες της βακτηριακής πρωτεΐνης Bt, η οποία σκοτώνει τις προνύμφες του εντόμου.

Στη θεωρία τουλάχιστον, η παρεμβολή RNA (RNAi) είναι το τέλειο φυτοφάρμακο: σκοτώνει το είδος-στόχο με την υπόσχεση ότι δεν θα επηρεάζει (;) τους πληθυσμούς άλλων, επωφελών εντόμων. Σε μεγάλα ζώα όπως και στον άνθρωπο, τα μόρια RNAs, και οι τοξίνες Bt, καταστρέφονται στο πεπτικό σύστημα.  Εκτιμάται ωστόσο ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν οι εταιρείες Monsanto και Dow  προωθήσουν τη νέα ποικιλία στην αμερικανική αγορά.

Η Monsanto αναπτύσσει ήδη προϊόντα RNAi  για ψεκασμούς με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών από τα παράσιτα μέχρι και του σημείου να μπορούν να μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών.