Προεργασίες για τη νέα συμφωνία για το κλίμα

Προεργασίες για τη νέα συμφωνία για το κλίμα

Το 1992, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή είχε σα στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως ήδη το 1995 είχε γίνει σαφές ότι δεν θα επαρκούσε. Έτσι, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το 1997 υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο του Κιότο.

Μετά την ατελέσφορη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη για το κλίμα το 2009, υιοθετήθηκε το 2012, “η τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο“, που όριζε τη δεύτερη “δεσμευτική περίοδο” από το 2013 μέχρι το 2020 και είχε εξίσου φιλόδοξους στόχους με την πρώτη περίοδο.

Δείτε στο γράφημα τα ποσοστά εκπομπής αερίων μέσα στα χρόνια

Χωρίς τίτλο2

Δύο χρόνια μετά ΜΚΟ, ειδικοί και κυβερνήσεις συναντήθηκαν στη Λίμα, στο Περού για να προετοιμάσουν το κείμενο που θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο. Η νέα Συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015.

Επίσης, από τις 1 έως τις 11 Ιουνίου πραγματοποιείται η Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική αλλαγή, ενώ το ζήτημα συζήτησαν οι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G7, στη Βαυαρία, στις 7 Ιουνίου.