Προϊόν «βιομίμησης» τα επαναστατικής τεχνολογίας θερμοκήπια της Σαχάρας

Προϊόν «βιομίμησης» τα επαναστατικής τεχνολογίας θερμοκήπια της Σαχάρας

Ομάδα επιστημόνων και επενδυτών οραματίστηκε τη δημιουργία θερμοκηπίων στη Σαχάρα πιστεύοντας ότι η μόνιμη αλλά… αδυσώπητη ηλιοφάνεια μπορεί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα να «τιθασευτεί» και να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία καλλιεργειών. Δημιουργήθηκε το Sahara Forest Project (SFP), που έχει ως στόχο την κατασκευή επαναστατικής τεχνολογίας θερμοκηπίων στη Σαχάρα.

Οπως ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι επιτελείς του πρότζεκτ, τα πρώτα θερμοκήπια θα κατασκευαστούν σε μια περιοχή 100 στρεμμάτων της ερήμου στην Τυνησία. Οι επιτελείς του SFP επέλεξαν την κατασκευή στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο επειδή εκεί πληρούνται κάποια περιβαλλοντικά δεδομένα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα θερμοκήπια όσο και επειδή η Τυνησία είναι πιο σταθερή πολιτικά από τις άλλες χώρες της περιοχής και η κυβέρνησή της ενθαρρύνει και ευνοεί επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στα θερμοκήπια αυτά θα καλλιεργούνται λαχανικά, θα δημιουργείται πόσιμο νερό (!), ενώ θα παράγεται ακόμη και ενέργεια. Το σχέδιο βασίζεται στην τεχνολογία CSP (Concentrated Solar Power). Η τεχνολογία αυτή αφορά τα λεγόμενα «συγκεντρωτικά κάτοπτρα», δηλαδή καθρέφτες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική αλλά και σε θερμική. Τα κάτοπτρα θα παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργεί το σύστημα, που θα εξατμίζει το θαλασσινό νερό δροσίζοντας έτσι τον αέρα στο θερμοκήπιο, ενώ παράλληλα θα παράγεται καθαρό νερό επιτρέποντας στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Το σύστημα σε πρώτη φάση μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου κατά 15 βαθμούς Κελσίου από εκείνη που υπάρχει έξω από αυτό. Αφού ρίξουν τη θερμοκρασία, οι υδρατμοί στη συνέχεια συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε φρέσκο νερό με το οποίο ποτίζονται οι καλλιέργειες και καθαρίζονται οι ηλιακοί καθρέφτες. Επιπλέον, τα θερμοκήπια αυτά είναι και οικολογικά αφού χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό δεν εξαντλούν τις υδάτινες πηγές του εδάφους.

Εμπνευση από το σκαθάρι

32233

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του SFP, η κατασκευή αυτών των θερμοκηπίων αποτελεί προϊόν «βιομίμησης». Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές σχεδίασαν την τεχνολογία των θερμοκηπίων εμπνεόμενοι από το σκαθάρι της ερήμου Ναμίμπια.

Το σκαθάρι αυτό ανέπτυξε έναν τρόπο λήψης φρέσκου νερού στην έρημο. Οταν βγαίνει έξω τη νύχτα, ανεβαίνει σε έναν αμμόλοφο και επειδή έχει ένα κατάμαυρο κέλυφος μπορεί να εκπέμπει θερμότητα και να γίνεται λίγο πιο κρύο από το περιβάλλον του. Ετσι, όταν το υγρό αεράκι φυσάει από τη θάλασσα, σχηματίζονται σταγόνες στο κέλυφος του σκαθαριού. Πριν την ανατολή σηκώνει το κέλυφος, το νερό κατεβαίνει στο στόμα του, πίνει και ξανακρύβεται για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ