Προώθηση αγροτικών προϊόντων στην ασιατική αγορά

Προώθηση αγροτικών προϊόντων στην ασιατική αγορά

«Η ασιατική αγορά προσφέρει άριστες προοπτικές για την κατανάλωση ελληνικών φρούτων και λαχανικών, και θα πρέπει να λάβουμε μια καλύτερη θέση σε αυτή την αγορά, η οποία μπορεί να γίνει μια εναλλακτική λύση και για το ρωσικό βέτο», δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Αυτό αποδεικνύεται και από την ελληνική συμμετοχή εξαγωγικών επιχειρήσεων φρούτων και  λαχανικών στην εμπορική έκθεση Asiafruit Logistica 2014 που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ – Κονγκ 3-5 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αξιολογούν την συμμετοχή τους  ως εποικοδομητική . Η έκθεση υπήρξε επιτυχής και είχε ένα υψηλό βαθμό διεθνοποίησης, με πολύ δραστήριες και δυναμικές συναντήσεις με πελάτες της Ασίας.

«Είναι απαραίτητο, να υπάρξουν εκστρατείες προώθησης στην ασιατική αγορά για τα προϊόντα μας προκειμένου να γίνουν πιο γνωστά  και να εδραιωθεί η παρουσία μας στην εν λόγω αγορά. Για να επιτευχθεί όμως  αυτό θα πρέπει να  αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από  την καθυστέρηση (λόγω ελληνικής γραφειοκρατίας κλπ αιτίων κυρίως από το ΥΠΑΑΤ) υπογραφής διμερών φυτουγειονομικών συμφωνιών με τις χώρες της περιοχής.», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Και συνεχίζει: «Δυσάρεστη όμως εξέλιξη  στο όλο θέμα αποτελεί  η μη υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή 2.000 τόνων ελληνικών δαμάσκηνων στην Ινδία (παρά την ύπαρξη σχετικής άδειας εισαγωγής, η οποία εκδόθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ινδίας, λόγω μη έγκαιρης απάντησης από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας περί της ικανοποίησης ή μη των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων της Ινδίας, οι οποίες θα πρέπει να αναγράφονται σαφώς στο πιστοποιητικό φυτοϋγείας που θα συνοδεύει το εκάστοτε φορτίο

Κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση υπογραφής διμερών συμφωνιών με την Κίνα (για επιτρ. σταφύλια, κεράσια, μήλα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα), με την Νότια Κορέα για ακτινίδια σε πρώτη φάση και κεράσια, δαμάσκηνα σε δεύτερη και με άλλες ασιατικές χώρες. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΥΦΥΠΕΞ κ.Κούρκουλα για συνάντηση με τον Ινδό Πρέσβυ για την επίσπευση υπογραφής της συμφωνίας με την Ινδία για ακτινίδια (εκδηλώθηκε μεγάλη ζήτηση από Ινδούς εμπόρους) και ίσως προλαβαίνουμε την υπό έναρξη συγκομιδής κατά την εμπορική περίοδο 2014/15 γι αυτό το προϊόν.»