Προς κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Προς κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Όταν τα πλαστικά βρίσκονται σχεδόν παντού στον πλανήτη μας  (Το 90% των θαλασσοπουλιών έχει φάει πλαστικά, Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινα κόπρανα, Έξι κιλά πλαστικά απόβλητα σε στομάχι φάλαινας που βρέθηκε νεκρή ) θα περίμενε κανείς οι πολιτικές αποφάσεις για τον περιορισμό τους να είχαν ήδη εφαρμοστεί.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έχει 20πλασιαστει από τη δεκαετία του 1960, φθάνοντας τα 322 εκατ. τόνους το 2015 ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Σειρά έχει τώρα η επίσημη έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτσι ώστε μετά από δυο χρόνια να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Τα ακόλουθα πλαστικά προϊόντα θα απαγορευτούν στην ΕΕ:

  • Μαχαιροπήρουνα
  • Πιάτα
  • Καλαμάκια και αναδευτήρες 
  • Στηρίγματα για μπαλόνια
  • Μπατονέτες
  • Δοχεία για φαγητό

Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν το 27% όλων των απορριμμάτων στις παραλίες, η Επιτροπή έχει ως στόχο να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής με προγράμματα ευθύνης των κατασκευαστών για πλαστικά αλιευτικά εργαλεία. Οι κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων θα υποχρεωθούν να καλύπτουν το κόστος της συλλογής των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, καθώς και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Θα καλύπτουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης.