Προσπάθεια διαγραφής προστίμων ύψους 2,5 δις ευρώ

Προσπάθεια διαγραφής προστίμων ύψους 2,5 δις ευρώ

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στις Βρυξέλλες το «παζάρι» για τη μείωση του συνολικού ποσού των καταλογισμών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα για αγροτικές παραβάσεις, ύψους 2,5 δις ευρώ. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, θα συμμετάσχει στο Β΄ Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, θα έχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε τα βεβαιωθέντα πρόστιμα, τα οποία φθάνουν το 1,3 δις ευρώ», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλλει, στις αρχές του χρόνου, την πρώτη δόση των 215 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό πρέπει να αποπληρωθεί ενός της επόμενης πενταετίας.

Όσο για τους καταλογισμούς, ύψους 1,2 δις ευρώ, ζητείται η ανάκτηση του ποσού από τους αγρότες εντόκως και αφορά πέντε υποθέσεις όπως το πακέτο Χατζηγάκη (327 εκατ. ευρώ), το πακέτο Κοντού (150 εκατ. ευρώ), 465 εκατ. ευρώ από καταλογισμούς σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών το διάστημα 1982-1989 κλπ.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, είναι πολύ δύσκολο να αναζητηθούν αυτά τα ποσά, ειδικά όταν περίπου 400 εκατ. ευρώ αφορούν ενώσεις και συνεταιρισμούς «φαντάσματα».

Ο αναπληρωτή υπουργός, όπως ανέφερε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, θα ζητήσει μια έκπτωση στα πρόστιμα και στους καταλογισμούς. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, διαγραφή δεν ζητά μόνο η Ελλάδα. «Και στη Γαλλία έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο ενός δις ευρώ και μπαίνει σε διαδικασία να ζητήσει έκπτωση», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και το ζήτημα της μειωμένης απορροφητικότητας του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει παράταση ενός έτους, προκειμένου να αξιοποιηθούν περί τα 700 εκατ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα.

Τράτσα Μάχη, TO BHMA