Πώς πρέπει να προστατεύσει η ΕΕ τις επιχειρήσεις από το ρώσικο εμπάργκο;

Πώς πρέπει να προστατεύσει η ΕΕ τις επιχειρήσεις από το ρώσικο εμπάργκο;

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών, που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου.

Το μέτρο αυτό, που περιλαμβάνει ποικιλία προϊόντων, από μήλα Πολωνίας μέχρι χοιρινό κρέας από το Βέλγιο, είναι η απάντηση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη συμμετοχή της στην κρίση της Ουκρανίας. Ρωτήθηκαν για το ζήτημα ο Bernd Lange, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και ο επικεφαλής της επιτροπής Γεωργίας, Czesław Siekierski.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου το ΕΚ συζητά και αποφασίζει πώς θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις η απαγόρευση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων.

Πώς πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του ρώσικου εμπάργκο;

Bernd Lange (Γερμανία, Σοσιαλιστές)

Από εμπορικής πλευράς, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα τα εργαλεία που μας προσφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Επίσης, πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και, επιτρέψτε μου όμως να ξεκαθαρίσω ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση, να σκεφτούμε να αποζημιώσουμε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από τις ρωσικές ενέργειες.

Czesław Siekierski  (Πολωνία, ΕΛΚ)

Το εμπάργκο έγινε για αυστηρά πολιτικούς λόγους και επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μόνες τους καθώς δεν είναι αυτές υπεύθυνες γι αυτό που συμβαίνει. Δε έχει να κάνει με επιπτώσεις λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η απόφαση της Ρωσίας λήφθηκε από ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Η άρση των περιορισμών πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου.

Ποιά πρέπει να είναι η πολιτική, στον τομέα του εμπορίου, που να μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά τη Ρωσία;

Bernd Lange

Δεν πιστεύω ότι η εμπορική πολιτική είναι το σωστό εργαλείο για να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμοι στόχοι στην εξωτερική πολιτική, ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ρωσία πιέζεται περισσότερο από ποτέ να τηρήσει τους κανονισμούς του ΠΟΕ. Εμείς από την άλλη, με τη φιλόδοξη ατζέντα που έχουμε για το εμπόριο ανοίγουμε και άλλες αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργούμε εναλλακτικές για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Czesław Siekierski

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ αποτελεί ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά όπως είπα προηγουμένως, το εμπάργκο έχει πολίτικα κίνητρα και για αυτό πρέπει να επιλυθεί με διαπραγμάτευση και διάλογο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε κυρώσεις όπως είναι η μείωση των εισαγωγών ενεργειακών πόρων, καθώς εξαρτόμαστε αρκετά από τη Ρωσία, επομένως προς το παρόν δεν έχουμε εναλλακτική. Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και για αυτό θα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα με διάλογο.