Μπορείς να συμβάλεις και εσύ στη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια χωρίς την χρήση εντομοκτόνων...

Απλές ενέργειες για προστασία από τα κουνούπια

Τα κουνούπια έχουν καταστεί μάστιγα που πλήττει τόσο την οικονομία των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών όσο και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους. Κάποια από αυτά ήταν και η αιτία κατά τα προηγούμενα έτη να προκαλέσουν το θάνατο συνανθρώπων μας από τον ιό του  υτικού Νείλου.

Συνεπώς σωστή και έγκαιρη πρέπει να είναι η πρόληψη ανάπτυξης εστιών κουνουπιών, η προστασία από αυτά και η καταπολέμηση τους. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τις κατάλληλες γνώσεις περί αποφυγής δημιουργίας εστιών όπου ευδοκιμεί η ανάπτυξη τους, ποιες είναι αυτές καθώς και της καταστροφής αυτών.

Μπορείς να συμβάλεις και εσύ στη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια χωρίς την χρήση εντομοκτόνων με απλές ενέργειες όπως:

 • Τοποθετούμε στεγανά καπάκια στα φρεάτια των βόθρων και σήτες στους αγωγούς εξαερισμού αυτών.
 • Τοποθετούμε ανάποδα διάφορα δοχεία όπως βαρέλια, τενεκέδες ή τα έχουμε καλυμμένα για να μην λιμνάζουν μέσα σε αυτά βρόχινα νερά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό αδειάζουμε πλήρως τα λιμνάζοντα σε αυτά νερά κάθε τέσσερις με πέντε ημέρες.
 • Ελέγχουμε τα υπόγεια πολυκατοικιών για νερά και διαρροές λυμάτων.
 • Επισκευάζουμε τυχόν διαρροές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες.
 • Αδειάζουμε πλήρως το νερό που παραμένει στα πιατάκια από τις γλάστρες κάθε πέντε ημέρες.
 • Καλύπτουμε παλιά ελαστικά, βάρκες, μπανιέρες ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο μπορεί να συγκεντρώσει βρόχινο νερό.
 • Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε το νερό σε ποτίστρες ζώων κάθε πέντε ημέρες τουλάχιστον.
 • Δεν παροχετεύουμε νερό από ντουζιέρες ή πλυντήρια κ.α. σε χαντάκια γύρω από το σπίτι μας .
 • Αποφυγή αλόγιστης κατανάλωσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.
 • Ενημερώνουμε το δήμο για τυχόν διαρροές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Τοποθετούμε φυτά όπως βασιλικό, μέντα, λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι.
 • Με κατάλληλα ενδύματα :μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα δροσερά και φαρδιά ρούχα που σκεπάζουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ώρες αυτές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι εργάζονται σε αγροτικές εργασίες κατά τη νύχτα, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (διαβήτης, άσθμα κλπ) όπως και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε υπαίθριους χώρους κατά τις ώρες που η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη.
 • Χρήση εντομοαπωθητικών μακράς δράσης στα ακάλυπτα μέρη του σώματος αλλά και πάνω από τα ρούχα, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη.
 • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος που απωθεί τα κουνούπια.
 • Χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων.
 • Αποτροπή εισόδου των κουνουπιών μέσα στο σπίτι με τη χρήση σήτας στα παράθυρα και τις πόρτες, και κουνουπιέρας πάνω από τα παιδικά κρεβάτια.

Ο ιός του  Δυτικού Νείλου

ο ιός του  Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η αποτροπή τσιμπημάτων των κουνουπιών με τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, παράλληλα με την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξής τους, αποτελεί το καλύτερο μέτρο προστασίας.

Στη χώρα μας, σε διάφορες ορολογικές εξετάσεις σε άτομα, έδειξαν παρουσία αντισωμάτων που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά πέρασαν έστω και ασυμπτωματικά την ασθένεια. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τους πρώτους φθινοπωρινούς, με την ανάπτυξη κουνουπιών και την άφιξη αποδημητικών πουλιών.

Μετά τα τσίμπημα από το κουνούπι απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις υπόλοιπες των περιπτώσεων το 20%,που δεν εκδηλώνεται με βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγίες, αρθραλγίες-μυαλγίες, εμπύρετο, εξάνθημα στον κορμό, έντονη εξάντληση, ή συμπτώματα όπως λήθαργο ή ευαισθησία στο φως, αδυναμία κίνησης των άκρων, σύγχυση, θολωμένη αντίληψη ή μνήμη, ρίγος, και πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Στις χειρότερες περιπτώσεις που υπάγονται σε λιγότερο από 1% προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με εκδηλώσεις μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγκεφαλίτιδας , χαλαρή παράλυση.

Περισσότερο επιρρεπείς είναι τα άτομα που υπερβαίνουν το 65ο ηλικιακό έτος και τα ανοσοκατασταλμένα. Άτομα που εμφανίζουν τα ανωτέρω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης: Οι επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου