Προστατέψτε τα δόντια σας πίνοντας κρασί

Το κόκκινο κρασί με ή χωρίς αλκοόλ αλλά και το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού αποτελούν τα πιο δραστικά υγρά ως προς την καταπολέμηση των καταστρεπτικών βακτηρίων.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το κόκκινο κρασί βάφει τα δόντια. Σύμφωνα με ισπανούς επιστήμονες όμως, από ό,τι φαίνεται τα «καθαρίζει» από τα καταστρεπτικά βακτήρια που ευθύνονται για τη δημιουργία της τερηδόνας.

Ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας, διαπίστωσαν ότι τόσο το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού όσο και το κρασί (με αλκοόλ και χωρίς) χαρίζουν προστασία κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Το πρόβλημα, κατά τους ειδικούς, ξεκινάει όταν συγκεκριμένα βακτήρια συναντιούνται εντός της στοματικής κοιλότητας δημιουργώντας ένα φιλμ επάνω στο σμάλτο των δοντιών. Αυτές οι κοινότητες βακτηρίων ευθύνονται για τη δημιουργία της πλάκας, ενώ απελευθερώνουν οξύ που οδηγεί στην καταστροφή του σμάλτου.

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα πλούσια σε φθόριο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τους ισπανούς ερευνητές, η δράση της είναι περιορισμένη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού και το κρασί «φρενάρουν» την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Οι ισπανοί ερευνητές, στο πλαίσιο των δοκιμών τους, αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο εκχύλισμα και κρασί μπορούσαν να φρενάρουν και τον σχηματισμό τερηδόνας.

Προχώρησαν λοιπόν, σε καλλιέργειες βακτηρίων υπεύθυνες για μια σειρά οδοντικών παθήσεων. Στη συνέχεια βύθισαν το βακτηριακό «βιοφίλμ» που ανέπτυξαν σε διαφορετικά υγρά για να δουν τι θα συνέβαινε. Ανάμεσα στα υγρά που χρησιμοποίησαν, ήταν το κόκκινο κρασί (με αλκοόλ και χωρίς), καθώς και το εκχύλισμα σταφυλιού.

Είδαν λοιπόν, ότι το κόκκινο κρασί με ή χωρίς αλκοόλ αλλά και το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού αποτελούσαν τα πιο δραστικά υγρά ως προς την καταπολέμηση των καταστρεπτικών βακτηρίων.

Ειρήνη Βενιού, ΤΟ ΒΗΜΑ