Οι 10+1 προτεραιότητες για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι 10+1 προτεραιότητες για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπαίνει σε εφαρμογή από 1.1.2015 επιβάλλεται να κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα που χρονίζουν. Έτσι θα δώσουμε στην αγροτιά την απαραίτητη δύναμη για να σηκώσει μεγάλο βάρος για την ανασυγκρότηση της χώρας». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος στην ομιλία του στην Κοζάνη σε ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ, κατά την οποία ενημέρωσε για 10 συν 1 προτεραιότητες που «τρέχει» το Υπουργείο αυτή την περίοδο.

Οι προτεραιότητες στις οποίες έγινε αναφορά είναι οι εξής:

Πληρωμές

  • Η άμεση ενίσχυση θα πληρωθεί κανονικά σε δύο δόσεις (Οκτώβρη – Δεκέμβρη).
  • Γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και να πληρωθούν σταδιακά και εντός του έτους πληρωμές που καθυστερούν (ολοκληρωμένη, βιολογικά κτλ).
  • Ειδικά για την εξισωτική στόχος του Υπουργείου είναι να πληρωθεί μέσα στο Δεκέμβρη και η εξισωτική του 2014.
Συνολικά δηλαδή να δοθούν εφέτος όλες οι προβλεπόμενες πιστώσεις για τα έτη 2013 και 2014, σαφώς περισσότερα δηλαδή από 200 εκατ. Ευρώ.

ΟΣΔΕ

  • Γίνεται προσπάθεια το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) να ανοίξει τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη και όχι με τις γνωστές καθυστερήσεις, που όλοι ξέρουμε. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα αποκτήσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για να κάνουμε τις πληρωμές στην ώρα τους. Η εξισωτική να δίνεται κανονικά στη χρονιά της, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πιο γρήγορα και οι υπόλοιπες πληρωμές να μην καθυστερούν.
  • Παράλληλα τρέχει η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TAXISNET όπου ήδη έχει συνδεθεί ο ΕΛΓΑ. Αυτό δίνει τις δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων για τη διαφάνεια αλλά και σοβαρά εργαλεία για πολιτικές γης και δίκαιης φορολόγησης. Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες που παράγουν.

Νέοι Αγρότες

Εκατοντάδες εκατομμύρια θα πάνε να στηρίξουν το στόχο που λέγεται ηλικιακή ανανέωση. Εντάχθηκανν στο πρόγραμμα νέων γεωργών 3.224 επιλαχόντες και διασφαλίστηκε ένα ποσό της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε οι εντασσόμενοι να ανέλθουν στους 11.116 δικαιούχους με 194,39 εκατ. ευρώ συνολικό ποσό ενίσχυσης.

Κόστος Παραγωγής

Απαιτείται η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα απαντά σε 3 κεντρικά θέματα που επηρεάζουν το κόστος και τελικά το εισόδημα του αγρότη.
Ρευστότητα, ενέργεια, φορολογία.

Ήδη έγιναν δύο πρώτα βήματα.

Οι ΤΟΕΒ όλης της χώρας μπορούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά κατ’ εξαίρεση όλων των διατάξεων (ψηφίσθηκε ήδη) και προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών ανεξαρτήτως τεκμαρτού παραμένει στο 13%.

Περιφέρειες

Οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων.

Το υπουργείο πρότεινε να περάσουν εξολοκλήρου στις Περιφέρειες:
1) Τα αρδευτικά από ένα ύψος προϋπολογισμού και κάτω, μικρής και μεσαίας κλίμακας.
2) Τα προγράμματα νέων αγροτών.
3) Τα Σχέδια βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής.
4) Τα προγράμματα Leader, ΟΠΑΑΧ.
5) Τα έργα αγροτικής οδοποιίας και αγροτικού εξηλεκτρισμού όπως και άλλες τέτοιας κλίμακας επενδυτικές δραστηριότητες.

Στο Υπουργείο θα μείνουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα μεγάλα αρδευτικά έργα, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια, οι κεντρικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα αγροτών και κτηνοτρόφων για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, η έρευνα κ.ο.κ.

Σύστημα Παροχής Συμβουλών

Στο σύστημα της παροχής συμβουλών, εκτός των συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών εκφράσεων, το υπουργείο υπολογίζει και τους δήμους όλης της χώρας.

Ενίσχυση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Άμεση κάλυψη σοβαρών κενών που υπάρχουν σε κτηνιάτρους. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τον κτηνίατρο εκτροφής.

Εφαρμογή το προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

Εποχιακή Απασχόληση 

Συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία για να δωθεί λύση. Ξεκίνησαν οι συναντήσεις.

Απλούστευση αδειοδοτήσεων

Συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων που θέτουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς τους. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Νέα Συλλογικά Όργανα 

Νέα συλλογικά όργανα των αγροτών, πάνω σε μια καθαρή και υγιή βάση, χωρίς να κουβαλάνε βάρη του παρελθόντος. Για να υπάρχουν σοβαροί, επίσημοι και έγκριτοι συνομιλητές στο Υπουργείο.

+ 1 κορυφαία προτεραιότητα

Να σταματήσουν οι καταλογισμοί από την Ε.Ε. με τη νέα ΚΑΠ. Στόχος να σταματήσουν οι τακτικές του παρελθόντος.