Η πρώτη δεκάδα του καλαθιού φρούτων στο Βέλγιο

Η πρώτη δεκάδα του καλαθιού φρούτων στο Βέλγιο

Το μήλο, με κατανάλωση 9,22 κιλά κατά κεφαλή αποτελεί το πλέον προτιμώμενο φρούτο. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το πορτοκάλι με 8,66 κιλά. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η μπανάνα με 7,93 κιλά, ακολουθούμενη από τα μανταρίνια με 4 κιλά. Τα αχλάδια είναι στην πέμπτη θέση με 2,76 κιλά κατά κεφαλή, ακολουθούμενα από τα σταφύλια με 2,28 κιλά, τα πεπόνια με 2,20 κιλά, ακτινίδια με 1,70 κιλά, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα με 1,62 κιλά και τις φράουλες που κλείνουν την πρώτη δεκάδα με 1,61 κιλά.

Στα μήλα, η κύρια ποικιλία είναι η Jonagold η οποία καταλαμβάνει το 43% του συνολικού όγκου κατανάλωσης το 2013, αλλά χάνουν έδαφος κυρίως από νέες ποικιλίες μήλων (σημειωτέον ότι το έτος 2002 το μερίδιο των μήλων Jonagold ανερχόταν σε 52%). Ποικιλίες που έχουν επωφεληθεί από την πτώση του μεριδίου των μήλων Jonagold είναι οι Gala, Pink Lady, Kanzi και Belgica. Στα αχλάδια, πάνω από τα δύο τρίτα της κατανάλωσης αποτελούν τα αχλάδια Conference, το μερίδιο των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αλλά φαίνεται πλέον να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησής του. Στη δεύτερη θέση της κατανάλωσης αχλαδιών βρίσκεται η ποικιλία Doyenne du Comice (με μερίδιο 14%), ενώ η ποικιλία Durondeau ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Κατανάλωση φρούτων στο Βέλγιο

Ο μέσος Βέλγος καταναλώνει ετησίως περί τα 50 κιλά νωπών φρούτων, με αυξητικές τάσεις τόσο του όγκου αγοραζόμενων φρούτων, όσο και της σχετικής καταναλωτικής δαπάνης.