Πρώτη σε εξαγωγές οίνου η Ισπανία – Όχι όμως και σε αξία εξαγωγών

Πρώτη σε εξαγωγές οίνου η Ισπανία – Όχι όμως και σε αξία εξαγωγών

Στο βάθρο των χωρών εξαγωγής κρασιών, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με όγκο ρεκόρ που ανακοινώθηκε στα 22,8 εκατόλιτρα οίνου, και κύκλο εργασιών 2,6 δις ευρώ (αντίστοιχα +22% και -2,8% σε σύγκριση με το 2013).

Η πρωτιά επιβεβαιώθηκε μετά τη δημοσίευση των ιταλικών εξαγωγικών επιδόσεων στα 20,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα και αξία 5,1 δις € (+1,7% και +1,6%). Η Ισπανία έχει προβάδισμα έναντι της Ιταλίας χάρη στην μαζική ανάπτυξη του όγκου των εξαγωγικών χύμα πωλήσεών της, ως άμεσο αποτέλεσμα της ιστορικής συγκομιδής του 2013 (55,35 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου).

Οι Ιβηρικοί αμπελώνες, ωστόσο, καταγράφουν σημαντική πτώση σε αξία των εξαγόμενων χύμα κρασιών (-20%). Σύμφωνα με το ισπανικό Παρατηρητήριο αμπελοοινικής αγοράς, σε όλες τις μεγάλες χώρες εξαγωγής, «τα κρασιά της Ισπανίας έχασαν περισσότερο σε αξία και έρχονται τελευταία όσον αφορά τη μέση τιμή».

Με κύκλο εργασιών από τις εξαγωγές δύο φορές υψηλότερο από τον ισπανικό, η Ιταλία απολαμβάνει μέση τιμή στα € 250 / hl, αμετάβλητη σε σχέση με το 2013. Η επίδοση αυτή βασίζεται στους αφρώδεις οίνους (συμπεριλαμβανομένων των Prosecco), οι οποίοι επέφεραν ισχυρή ανάπτυξη (2,45 εκατομμύρια εκατόλιτρα, +20%), ενώ μείωση καταγράφηκε στα εμφιαλωμένα κρασιά (12,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -1%).

Τρίτη σε όγκο (12,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -3,3%), η Γαλλία παραμένει μπροστά ως προς την αξία των κρασιών της (€ 7.400.000.000, -1,7%).

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες καθορίζουν την παγκόσμια αγορά κρασιού

Οι επιδόσεις του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές – Αναλυτικά στοιχεία

Wall Street Journal: Μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών με υψηλή ποιότητα

Βιολογικά κρασιά: Ποικιλίες με υψηλή αντοχή σε ωίδιο και περονόσπορο