Ένα πρότυπο γερμανικό χωριό με ενεργειακή αυτάρκεια

Ένα πρότυπο γερμανικό χωριό με ενεργειακή αυτάρκεια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αν ρωτήσει κανείς τους κατοίκους του χωριού Φέλντχαιμ πως θα περιέγραφαν το χωριό τους, θα απαντούσαν ότι είναι απλά ένα πολύ ήσυχο χωριό. Και δεν έχουν άδικο. Στον μικρό οικισμό, που βρίσκεται 60 χλμ νοτιοδυτικά από το Βερολίνο, ζουν μόλις 128 κάτοικοι. Αυτό το χωριό όμως έχει μια ιδιαιτερότητα: στους δρόμους δεν βλέπεις ηλεκτροφόρα καλώδια. Είναι όλα υπόγεια και μεταφέρουν ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές στο ίδιο το χωριό.

Το ενεργειακό πείραμα του Φέλντχάιμ, ξεκίνησε το 1995, όταν ο Μίχαελ Ράσεμαν, επιχειρηματίας και φοιτητής μηχανολογίας τότε, πρότεινε να τοποθετηθούν στο χωριό ανεμογεννήτριες. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε ολόκληρο ενεργειακό πάρκο, που έχει σήμερα 47 ανεμογεννήτριες.

«Αρχικά δεν ήταν έτσι προγραμματισμένο το εγχείρημα. Άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά» λέει η Κάθλιν Τόμσον, μια βρετανίδα ξεναγός, η οποία μένει εκεί κοντά και προσφέρει ξεναγήσεις στο χωριό Φέλντχαιμ.

Feldheim1

Βιολογική μονάδα παραγωγής μεθανίου και ηλιακό πάρκο

Η τελευταία ανεμογεννήτρια που απέκτησε το γερμανικό χωριό θα μπορούσε να παράξει εννέα εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο- κάτι παραπάνω από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του χωριού. Μάλιστα το πάρκο παράγει τόση πολύ ενέργεια, που σχεδόν το 99% της παραγωγής μπορεί να πουληθεί.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το 2008 ο γεωργικός συνεταιρισμός αποφάσισε να κατασκευάσει βιολογική μονάδα παραγωγής μεθανίου, με το οποίο οι κάτοικοι ζεσταίνουν τα σπίτια τους.

Επιπλέον, την ίδια χρονιά έστησαν ένα ηλιακό πάρκο σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη σοβιετική στρατιωτική βάση. Αυτή τη στιγμή στο ηλιακό πάρκο παράγεται ενέργεια που επαρκεί για να καλύψει 600 νοικοκυριά.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Φέλντχαιμ, υπήρξε ένα σημαντικό εμπόδιο για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του χωριού. Η εταιρεία παροχής ενέργειας Ε.ΟΝ αρνήθηκε να νοικιάσει ή και να πουλήσει δίκτυα μεταφοράς ρεύματος.

feldh

To χωριό προσελκύει και τουρίστες

Το χωριό αντέδρασε δημιουργώντας ένα δικό του, παράλληλο δίκτυο, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2010. Από τότε οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά ένα τρίτο. Το τιμολόγιο αυτό όμως, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Η Κάθλιν Τόμσον είναι αισιόδοξη πως το χωριό θα καταφέρει κάποτε να αλλάξει τον νόμο, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο διανομής ενέργειας.

Εκτός των άλλων, το Φέλντχαιμ έχει καταφέρει να προσελκύσει και τουρίστες με την καινοτόμο πολιτική που εφαρμόζει.

Τουλάχιστον 3.000 τουρίστες φτάνουν κάθε χρόνο στο ταπεινό Φέλντχαιμ.

Πολλοί από αυτούς προέρχονται από την Ιαπωνία και φαίνεται να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για παροχή ενέργειας μετά από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Οι κάτοικοι γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο το σχέδιο τους να μεταφερθεί και αλλού. Πάντως διαθέτουν θέληση, αισιοδοξία και παλεύουν από κοινού.

Άντριου Μπάουεν / Μαρία Ρηγούτσου, DW