Υπερτριπλασιαμός του προϋπολογισμού προώθησης προϊόντων

H σημασία των μέτρων προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες και της κατά το δυνατόν συντομότερη έγκριση του σχετικού Κανονισμού (πριν τις Ευρωεκλογές), βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του  Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη συναντήθηκε, του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro.

Τα μέτρα αυτά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, ενώ η βελτίωσή τους αποτελεί μακρόχρονο αίτημα του αγροτικού κόσμου και όλων των εμπλεκόμενων. Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ήδη, σημαντικά στοιχεία, όπως ο σταδιακός υπερτριπλασιασμός του προϋπολογισμού από 60 σε 200 εκατ. €. Η έγκρισή του φακέλου πριν τις Ευρωεκλογές θα δώσει ένα σταθερό ορίζοντα για τον προγραμματισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των μέτρων προώθησης, αποφεύγοντας κινδύνους αναβολών και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την νέα Ευρωβουλή.

Ο κ. Paolo De Castro, δεσμεύτηκε να προχωρήσει το ταχύτερο στις απαιτούμενες ενέργειες και σε διαβουλεύσεις με τις Πολιτικές Ομάδες και διαδικασίες στα Όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να έχουν διαμορφωθεί έγκαιρα οι θέσεις τους.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Προεδρία θα εντείνει τις εργασίες της στο Συμβούλιο της Ε.Ε, με επιπλέον συνεδριάσεις των αρμόδιων Οργάνων και με επίσπευση των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε να είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επίτευξη συμφωνίας «σε πρώτη ανάγνωση», που πρέπει να έχει ψηφισθεί στην τελευταία Ολομέλεια της παρούσας Ευρωβουλής, στις 14-16 Απριλίου 2014.

Ο Επίτροπος από την πλευρά του, δεσμεύθηκε να διευκολύνει αυτό το έργο, επιδεικνύοντας ανοικτό πνεύμα συνεργασίας και διευκολύνοντας τις απαιτούμενες διαδικασίες. Στο διάστημα αυτό, η Προεδρία, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Γραμματείας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εντείνουν τις συναντήσεις τους, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες καθυστερήσεις.