Προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου και σίτου

Προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου και σίτου

Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται μειωμένη κατά 2% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στην παραγωγή των ΗΠΑ (-3,7%), της ΕΕ (-17%), της Βραζιλίας (-6%).

Αντίθετα προβλέπεται μικρή αύξηση για την παγκόσμια  κατανάλωση, η οποία θα υπερβαίνει την παραγωγή κατά 2,3 εκ. τον.

Η στρεμματική απόδοση όσον αφορά τις καλλιέργειες αραβοσίτου της Ε.Ε. προβλέπεται μειωμένη στα 658 κιλά /στρ, ποσοστό μειωμένο κατά 6,2% σε σύγκριση με τον μ.ο. 5ετίας.

Τιμές αραβοσίτου στην Αμερικανική και Ιταλική αγορά

Από αρχές Ιουλίου 2015 καταγράφεται πτώση των εξαγωγικών τιμών αραβοσίτου κάθε προέλευσης, ώστε, αρχές Αυγούστου (7.8.2015) η τιμή του Αμερικανικού αραβόσιτου είχε υποχωρήσει κατά 25$/τόνο στα 170$/τόνο. Πτώση κατά 30$/τόνο καταγράφει ο αραβόσιτος Βραζιλίας (στα 163$/τόν) και Αργεντινής (στα 157$/τόνο), ενώ η τιμή αραβοσίτου Ουκρανίας  εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης από την ΕΕ και την Κίνα μειώθηκε μόνο κατά 6$/τόνο στα 191 $/τόνο.

Σημαντική μείωση της τιμής του εγχώριου (-12,4%) αλλά και του εισαγόμενου αραβόσιτου (-5%) καταγράφεται στην Ιταλική αγορά  σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Πρόβλεψη για τη παγκόσμια παραγωγή σίτου

Η παγκόσμια παραγωγή σίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 727 εκ τόνους περίπου, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.

Η αυξημένη παραγωγή του Καζακστάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας αντισταθμίζουν την μειωμένη παραγωγή της Αργεντινής, Καναδά και των ΗΠΑ.

Πτώση προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή παραγωγή σίτου.

Η ρωσική παραγωγή εκτιμάται στους 60 εκ τόνους με αποδόσεις  ανερχόμενες στα 233  κιλά/στρ, αυξημένες (+9,4%) σε σχέση με τον μ.ο. 5ετίας.

Η ουκρανική παραγωγή εκτιμάται στους 25,5 εκ τόνους καταγράφοντας 2ο ιστορικό μέγιστο, με αποδόσεις  ανερχόμενες στα 364  κιλά/στρ, αυξημένες (+13%) σε σχέση με τον μ.ο. 5ετίας ενώ καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιέργειες σίτου και κριθαριού της χώρας αυτής επωφελήθηκαν από ευεργετικές βροχοπτώσεις και πλήρη έλλειψη θερμικού στρές.

Η καναδική παραγωγή προβλέπεται μειωμένη στους 26,5 εκ τόνους  λόγω αντίξοων συνθηκών. Η  απόδοση  προβλέπεται μειωμένη (-11%) στα 276 κιλά/στρ λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι εξαγωγές σίτου  2015/16 από τη Ρωσία αλλά και αθροιστικά από Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν  προβλέπονται αυξημένες σε ιστορικό μέγιστο.

Η Ρωσία έχει  αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό διέξοδο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ σημαντικό ποσοστό του Ουκρανικού σίτου  πωλείται ως ζωοτροφικός στην ΕΕ, Α. και ΝΑ Ασία. Εξάλλου αμφότερες Ρωσία και Ουκρανία έχουν πετύχει εμπορική διείσδυση σε παραδοσιακές αγορές τροφοδοτούμενες από τις ΗΠΑ όπως το Μεξικό και η Νιγηρία.

Τιμές σίτου στην Αμερικανική και Ιταλική αγορά

Έντονη πτωτική πορεία παρουσιάζουν καθ’όλη την περίοδο από αρχές Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου 2015 οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες Αμερικανικού σίτου.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές του εγχώριου σκληρού σίτου στην Ιταλική αγορά  σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (+9,9%).