Το γεγονός ότι η παραγωγή στην Ισπανία φαίνεται να έχει κάνει εφέτος ρεκόρ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στις διεθνείς αγορές...

Δύσκολη προβλέπεται η εμπορική περίοδος 2013-2014 για το ελληνικό ελαιόλαδο

Πτώση 30% αναμένεται να καταγράψει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του IOC για την εμπορική περίοδο 2013-2014, αναμένεται ισχυρή μείωση της παραγωγής για την Ελλάδα, που θα διαμορφωθεί στους 230.000 τόνους, ήτοι χαμηλότερα 30% έναντι της περυσινής περιόδου.

Αιτίες για τη μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής είναι αφενός η ακαρπία που προκάλεσαν στα ελαιόδεντρα οι άνεμοι που φυσούσαν κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας (Φεβρουάριος – Μάιος), αφετέρου οι αυξημένες ζημιές, είτε από το δάκο είτε από έντομα σαν τον πυρηνοτρήτη, επειδή λόγω της κρίσης αρκετοί παραγωγοί δεν ψέκασαν όπως έπρεπε.

Οι εκτιμήσεις του IOC είναι πιο αισιόδοξες από αυτές των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 60%-70%, με την εφετινή παραγωγή να διαμορφώνεται στους 150.000 τόνους έναντι 350.000 τόνων πέρυσι. Αυτό που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα είναι κατά πόσο η μεγάλη μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει αυξητικά και τις τιμές λιανικής, καθώς και αν θα προκαλέσει φαινόμενα νοθείας, ειδικά στο έξτρα παρθένο.

Το γεγονός ωστόσο ότι η παραγωγή στην Ισπανία φαίνεται να έχει κάνει εφέτος ρεκόρ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Ετσι, παρά τη μεγάλη μείωση παραγωγής, οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο ακολούθησαν φθίνουσα πορεία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, έπεσαν σε 2,36 ευρώ το κιλό, από 2,50 ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, η αναμενόμενη για εφέτος παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει, σύμφωνα με τον IOC, σε 3,2 εκατ. τόνους έναντι 3 εκατ. τόνων που ήταν η πρόβλεψη του Οργανισμού για τον Σεπτέμβριο.