Ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και πρώην τακτικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Σπύρος Λιονάκης...

Καταστρεπτικοί οι ψεκασμοί για το δάκο με τις τουρμπίνες των τρακτέρ

Τη ρητή απαγόρευση του ψεκασμού του δάκου της ελιάς με τουρμπίνες των τρακτέρ για τη διαφύλαξη της ποιότητας του ελαιόλαδου και την προστασία του περιβάλλοντος προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κρήτης ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και πρώην τακτικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Σπύρος Λιονάκης. Στη σχετική επιστολή του ο κ. Σπύρος Λιονάκης προτείνει σειρά μέτρων για τον έλεγχο της κατάστασης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπ. Λιονάκης είχε ενημερώσει και στο παρελθόν τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν. Όπως επισημαίνει, ψεκασμοί με τουρμπίνες γίνονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, σε κάποιες περιπτώσεις εκεί που υπάρχει ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ακόμα και ολοκληρωμένης καταπολέμησης!

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο δρ Σπύρος Λιονάκης αναφέρει ότι «οι τουρμπίνες κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τους αεροψεκασμούς επειδή εξολοθρεύουν τα πολυάριθμα παράσιτα του δάκου αλλά και άλλα ωφέλιμα έντομα που ευρίσκονται στα ελαιόδεντρα και στην επίγεια βλάστηση και επιπλέον μολύνουν τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο με τοξικά φυτοφάρμακα. Θα πρέπει το Υπουργείο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην γίνονται ψεκασμοί κατά του δάκου με τουρμπίνες αλλά να γίνονται μόνο με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς κατά τους οποίους το ψεκαστικό υγρό που θα εφαρμόζεται στο ελαιόδεντρο να είναι μικρής ποσότητας όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι σωστό από πειράματα έρευνας. Πρέπει να τονιστεί ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ για την παραγωγή ελαιόλαδου, η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΕΔΑΦΟΥΣ και δεν επιτρέπονται οι ψεκασμοί με κάλυψη, διαφορετικά το λάδι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Το περίεργο είναι ότι οι παραγωγοί που ψεκάζουν με τουρμπίνα σε περιοχές ΠΟΠ προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του λαδιού ΠΟΠ (αυξημένη τιμή, επιδοτήσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση κλπ) υπογράφουν σχετικά έντυπα του Υπουργείου ότι δεν έκαναν ψεκασμούς με κάλυψη χωρίς να τιμωρούνται ότι κάνουν ψευδή δήλωση».

Σύμφωνα με το κ. Σπύρο Λιονάκη στην Κρήτη λειτουργούν ομάδες παραγωγών και μάλιστα ολοκληρωμένης διαχείρισης «οι οποίες δεν ασκούν κανένα έλεγχο στους παραγωγούς και δείχνουν ανοχή στην εγκληματική εφαρμογή των ψεκασμών κάλυψης και των ψεκασμών με τουρμπίνες που γίνονται για την καταπολέμηση του δάκου ακόμα και σε περιοχές ΠΟΠ».

Να σημειωθεί ότι γειτονικοί ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, σε δέντρα που γίνονται ψεκασμοί με τουρμπίνες «έχουν βρεθεί να έχουν επιμολυνθεί από φυτοφάρμακα εξαιτίας της διασποράς των φυτοφαρμάκων με την τουρμπίνα. Αν δεν ληφθούν μέτρα απαγόρευσης τους, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν συμβατικά και βιολογικά ελαιόλαδα για τυποποίηση τα αμέσως επόμενα χρόνια στις περιοχές που γίνονται ψεκασμοί κάλυψης και ψεκασμοί με τουρμπίνα. Θα πρέπει να αναφερθεί, επισημαίνει ο κ. Λιονάκης, ότι η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργηθεί επειδή οι δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί που εφαρμόζονται από το Ταμείο προστασίας ελαιοπαραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας δεν έχουν αποτελεσματικότητα αφού δεν γίνονται σωστά».

Προτάσεις

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Λιονάκης προτείνει:

1. Να καταγραφούν οι τουρμπίνες που υπάρχουν σε κάθε ελαιοκομική περιοχή από την αντίστοιχη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και να επιτρέπεται η χρήση τους σε ελαιώνες ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ή ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ και μόνο κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο που θα πρέπει να γίνονται τέτοιοι ψεκασμοί.

2. Η χρήση τουρμπινών για οποιονδήποτε ψεκασμό σε ελαιώνες από τον μήνα Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο να τιμωρείται αυστηρά. Ειδικά εάν οι παραβάτες είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι για τον σωστό τρόπο καταπολέμησης του δάκου, να τους αφαιρούντσι τα οικονομικά πλεονεκτήματα που τους δίδονται για την ιδιότητα τους αυτή.

3. Να γίνεται αυστηρός έλεγχος στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων ώστε να πωλούν τα κατάλληλα φάρμακα και να δίδουν τις σωστές οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα προτείνεται παράνομα η εφαρμογή εντομοκτόνων για ψεκασμούς με κάλυψη ή με τουρμπίνα ενώ ο κατασκευαστής τα προτείνει μόνο για δολωματικούς ψεκασμούς.

4. Να γίνονται σωστά οι δολωματικοί ψεκασμοί που εφαρμόζονται από το Ταμείο προστασίας ελαιοπαραγωγής. Για την σωστή εκτέλεση των ψεκασμών αυτών θα πρέπει να αναλάβουν ενεργή συμμετοχή οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ με την βοήθεια της Περιφέρειας (ενεργός συμμετοχή των δήμων, των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών).

5. Με ευθύνη της Περιφέρειας να γίνουν ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ελαιοκαλλιεργητών για την καταπολέμηση του δάκου και για τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση του περιβάλλοντος και η μόλυνση του λαδιού στην εμπορία του από την μη σωστή εφαρμογή των ψεκασμών. Μόνο έτσι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα γιατί θα γίνει “ευαισθητοποίηση” των παραγωγών αφού θα αντιληφθούν ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον τους.

6. Να γίνεται αυστηρός έλεγχος στους υπεύθυνους των ομάδων Ολοκληρωμένης διαχείρισης για τις υπηρεσίες που θα πρέπει να προσφέρουν στους παραγωγούς ώστε αυτές να είναι ουσιαστικές και όχι τυπικές όπως είναι τώρα».

Πέλλας Λασηθιωτάκη, ΠΑΤΡΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο ΠΟΠ με υπολείμματα εντομοκτόνων-Εντοπίστηκε σε ελέγχους στην Αυστρία

Το ελαιόλαδο θα ανοίξει τις πόρτες του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων;

Η αγορά ελαιολάδου στη Ρωσία-Τι πρέπει να προσέξουμε πριν εξάγουμε