Πτώση στις τιμές των τροφίμων λόγω αύξησης της παραγωγής

Πτώση στις τιμές των τροφίμων λόγω αύξησης της παραγωγής

Χάρη στη μεγάλη παραγωγή και την κατηφόρα της κινεζικής οικονομίας, οι μέσες τιμές των βασικών τροφίμων έπεσαν τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2009, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, ο οποίος καλύπτει τις διεθνείς τιμές δημητριακών, κρέατος, γαλακτοκομικών, σπορέλαιων και ζάχαρης, έπεσε τον Αύγουστο κατά 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο στις 115,7 μονάδες. Η πτώση σε μηνιαία βάση ήταν μάλιστα η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και επτά χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, η οποία αναμένεται έτσι να φτάσει τους 2,54 δισεκατομμύρια τόνους. Ακόμα κι έτσι, όμως, η σοδειά θα είναι μικρότερη από το ρεκόρ του 2014.

Ο δείκτης είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 τον Ιούλιο και η πτώση συνεχίστηκε και τον τρίτο μήνα ενός καλοκαιριού αφθονίας.

Η νέα πτώση τον Αύγουστο αποδίδεται από τον FAO αποδίδεται σε εκτιμήσεις για μεγάλη παραγωγή, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας και τις υψηλές τιμές του δολαρίου.

Το κρέας είναι η μόνη κατηγορία προϊόντων που δεν εμφάνισε πτώση τιμών τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, ο δείκτης των κρεάτων είναι 18% μικρότερος από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου του 2014.