Πτώση στις τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον FAO

Πτώση στις τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον FAO

Μείωση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, κυρίως λόγω των σημαντικών μειώσεων στις τιμές του φοινικέλαιου και των άλλων φυτικών ελαίων, καταγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016.

Τα μεγάλα αποθέματα φοινικέλαιου και οι άφθονες προμήθειες σε σόγια και ηλιέλαιο συμπίεσαν τις τιμές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης τιμών για τα φυτικά έλαια να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο 12μήνου.

Ο Δείκτης Τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα καθώς τα μεγάλα αποθέματα και η αυξημένη διαθεσιμότητα των εξαγωγών – ιδίως από τη Νέα Ζηλανδία – οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές για το βούτυρο, το τυρί και το πλήρες γάλα σε σκόνη.

Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών ζάχαρης σημείωσε άνοδο 4,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Δείκτη Τιμών του Οκτωβρίου. Η αύξηση στις τιμές οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση της αναμενόμενης παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία τους τελευταίους 6 μήνες έχει μειώσει κατά 35,8% την ποσότητα του ζαχαροκάλαμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζάχαρης. 

Όσον αφορά τέλος τις τιμές του κρέατος, αυτές σημείωσαν οριακή μείωση με εξαίρεση τις τιμές του βοείου κρέατος οι οποίες σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.