Πτώση της κατανάλωσης οίνου δείχνουν οι αριθμοί – Διαφορετική η πραγματική εικόνα

Πτώση της κατανάλωσης οίνου δείχνουν οι αριθμοί – Διαφορετική η πραγματική εικόνα

Σημαντική πτώση κατά 17% σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας εμφανίζουν τα στοιχεία για την κατανάλωση οίνου στη χώρα μας, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η πραγματική αιτία της μείωσης της κατανάλωσης οίνου αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι από το 2015 και μετά έγινε μια προσαρμογή του ελληνικού όγκου οινοπαραγωγής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προς τα κάτω, αφετέρου από το γεγονός ότι από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, αυξήθηκε η παραοικονομία στην αγορά οίνου, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες οίνου να μην δηλώνονται στην παραγωγή αλλά και στα αποθέματα, μεγέθη που είναι καθοριστικά για την στατιστική εξαγωγή του μεγέθους της κατανάλωσης.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισοζύγιο οίνου το οποίο απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα οριστικά πλέον στοιχεία της αμπελοοινικής περιόδου 2017-2018 και την επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ, περαιτέρω πτώση καταγράφει η κατανάλωση οίνου στη χώρα μας κατά 2,86% την περίοδο 2017-2018 έναντι της περιόδου 2016-2017, ενώ η πτώση είναι σημαντική τα δυο τελευταία έτη και αγγίζει το 11%.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη (-17%) εάν η κατανάλωση 2017-2018 (2.143.000 HL) συγκριθεί με το μέσο όρο 5ετίας (2.582.000 HL).

Είναι βέβαιο ότι η πραγματική κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, αφού οι «μαύρες» ποσότητες που διακινούνται και δεν δηλώνονται, καταναλώνονται και αυξάνουν το πραγματικό μέγεθος της κατανάλωσης.