Ρεκόρ βιοποικιλότητας σε εθνικό πάρκο του Περού

Το εθνικό πάρκο Μανού του Περού είναι η τοποθεσία, όπου ζουν τα περισσότερα διαφορετικά είδη ερπετών και αμφιβίων, 287 τον αριθμό. Μέχρι σήμερα επιστήμονες πίστευαν ότι το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε το εθνικό πάρκο Γιασούνι του Ισημερινού, με 271 είδη ερπετών και αμφιβίων.

Σύμφωνα με ερευνητές από αμερικανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Biota Neotropica, παρότι το εθνικό πάρκο Μανού καλύπτει μόνο το 0,01% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη, εκεί ζει το 2,2% όλων των αμφιβίων και το 1,5% όλων των ερπετών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ζώα με αξιοθαύμαστες ικανότητες, τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν. Για παράδειγμα το φίδι Chironius monticola ζει σε δάση, σε υψόμετρα 1.000 – 3.200 μέτρων, στο νότιο τμήμα του πάρκου, στη δυτική πλευρά της λεκάνης του Αμαζονίου. «Ελάχιστα είδη φιδιών μπορούν να ζήσουν σε υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων», δήλωσε στο National Geographic ο Ρούντολφ φον Μέι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξηγώντας ότι τα φίδια είναι ψυχρόαιμα και γι’ αυτό χρειάζονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι καθοριστικός παράγοντας της βιοποικιλότητας του πάρκου είναι οι διαφοροποιήσεις στα υψόμετρα, που έχουν ως αποτέλεσμα μέσα σε έναν προστατευόμενο χώρο να υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί βιότοποι. Το ίδιο πάρκο άλλωστε φιλοξενεί και μεγάλη ποικιλία πτηνών – περισσότερα από 1.000 είδη, που αντιστοιχούν στο 10% των πτηνών του πλανήτη – καθώς και πάνω από 1.200 είδη πεταλούδων.

Ακόμη και μετά την επιβεβαίωση του ρεκόρ βιοποικιλότητας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη δεν έχει καταγραφεί πλήρως ο φυσικός πλούτος του πάρκου και δηλώνουν βέβαιοι ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες θα αποκαλύψουν ότι το Μανού φιλοξενεί ακόμη περισσότερα μοναδικά στον κόσμο είδη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ