Ρόδος: Ασφαλιστική κάλυψη ΕΛ.Γ.Α. στις ζημιές από ελάφια

Ρόδος: Ασφαλιστική κάλυψη ΕΛ.Γ.Α. στις ζημιές από ελάφια

Τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί της Ρόδου, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των άγριων ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι ζημιές αυτές υπάγονται πλέον στην ασφάλιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Μέχρι πρόσφατα, όσον αφορά τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από είδη της άγριας πανίδας, στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονταν μόνο οι ζημιές από αρκούδα, οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR και οι ζημιές από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου. Πλέον, θα υπάγονται και οι ζημιές στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου που προκαλούνται από τα άγρια ελάφια.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama, L., 1758), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο.