Η Ρωσία αντικαθιστά τα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά με τουρκικά

Η Ρωσία αντικαθιστά τα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά με τουρκικά

Πρόσκληση στην Τουρκία έδωσε ο ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα Αντρέι Καρλοβ «να συνεργαστούν οι δύο χώρες σε οικονομικό επίπεδο» για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Κριμαίας, την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία μετά την επιβολή του δυτικού εμπάργκο και τα ρωσικά αντίμετρα θα προμηθευτεί ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες οπωρολαχανικών και άλλων τροφίμων από την Τουρκία σε αντικατάσταση των (ευρωπαϊκών) χωρών από τις οποίες τα προμηθευόταν ως σήμερα.

Τουρκική κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε την πρόσκληση του ρώσου πρεσβευτή “«ελπιδοφόρα», τόνισε ότι πολλές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες «εργάζονται από πολλά χρόνια, πολύ αποδοτικά» στη Ρωσία και παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ουκρανία δημιουργεί, εξ αντικειμένου, «πολύ θετικές ευκαιρίες» για τουρκικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής και τουρισμού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία «δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει» τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι συμμαχικές της χώρες εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρέσβης κ. Καρλοβ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τις χώρες οι οποίες της επιβάλουν κυρώσεις». Και πρόσθεσε: «Αντικαθιστούμε τα προϊόντα τους–φρούτα, νωπά λαχανικά κλπ–με προϊόντα χωρών όπως η Τουρκία οι οποίες μας συμπαραστάθηκαν».