Ρωσία: Πρόσθετες κυρώσεις από Ε.Ε., πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές

Συνεχίσθηκαν με καλούς ρυθμούς oi εξαγωγές φράουλας και των αγγουριών με κύριο προορισμό την αγορά της Ρωσίας, παρά την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Με σταθερούς ρυθμούς  συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων και οι εξαγωγές των μήλων με την ζήτηση και τις τιμές να διατηρούνται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Με μειούμενους ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές στα πορτοκάλια που αφορούν πλέον κυρίως την ποικιλία Valencia.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Ρωσίας, ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε:  «Εν όψει λήψης πρόσθετων κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. στη Ρωσία, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπ Εξωτερικών εκφράσαμε την ρητή αντίθεσή μας, διότι θεωρείται βέβαιο ότι  θα προκαλέσουν ρωσικά αντίποινα που θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου αλλά και  καταστροφή στις περιοχές της χώρας μας που καλλιεργούν ροδάκινα, νεκταρίνια , κεράσια ,ακτινίδια φράουλες αγγούρια κ.α που μεγάλα ποσοστά των εξαγωγών τους έχουν προορισμό την Ρωσία (30-45%).

Απευθύναμε έκκληση η χώρα μας να μη συναινέσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως εμπορικές κυρώσεις  από την Ε.Ε κατά της Ρωσίας , όπως επίσης η Ελληνική πολιτεία να προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα και να φροντίσει για την ομαλή διάθεσή τους.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τυχόν έξοδος προιόντων μας από οποιαδήποτε αγορά αλλά  και ειδικά την  ρωσική αγορά θα επιφέρει αντικατάσταση τους από προιόντα ανταγωνιστών και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για επανάκτηση των σημερινών μας ποσοστών, ενώ παράλληλα  οι  ποσότητες  αυτές θα προσφερθούν σε άλλες αγορές που θα  «λασπώσουν» και επιδεινώσουν την καλή διάθεση της αγροτικής παραγωγής μας.