Ρωσικά κλιμάκια στην Ελλάδα θα εγκρίνουν επιχειρήσεις για εξαγωγές στη Ρωσία

Ρωσικά κλιμάκια στην Ελλάδα θα εγκρίνουν επιχειρήσεις για εξαγωγές στη Ρωσία

Την εκτίμησή του ότι είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να “ταξιδέψουν” και πάλι από φέτος, ελληνικά ροδάκινα στη Ρωσία, διατύπωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτουγειονομικής Υπηρεσίας της χώρας, Δρ. Alexie Alekseenko, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει στενή συνεργασία με τους επικεφαλής του Α CERT Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης ΑΕ στη Μόσχα, Στέφανο Μπίλλα και Κωσταντία Ναλμπάντη.

Το αν θα ταξιδέψουν ή όχι ελληνικά ροδάκινα φέτος στη ρωσική αγορά είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Αλλά πιστεύω ότι τελικά θα γίνει“, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Alekseenko, απαντώντας τηλεφωνικά σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία, ως “απάντηση” στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της.

Στις 6 Απριλίου ρωσικά κλιμάκια στην Ελλάδα

Στις 6 Απριλίου ορίστηκε να φθάσουν τελικά, στην Ελλάδα ρωσικά κλιμάκια αξιολόγησης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος, κρέατος, ιχθύων, καθώς και των μονάδων αυτών, που ενδιαφέρονται να εξάγουν άλλα προϊόντα στη Ρωσία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Alekseenko, “θα φτάσει στη χώρα κλιμάκιο ελεγκτών της ρωσικής υπηρεσίας και θα οργώσουν για μια εβδομάδα όλη την Ελλάδα, πηγαίνοντας μάλιστα αν χρειαστεί ακόμα και σε ελληνικά νησιά“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα αλλά…

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ρώσικο κλιμάκιο θα καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία τα αποτελέσματα των ελέγχων τους και θα απαιτηθεί διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως σε όσες επιχειρήσεις περάσουν…τη “δοκιμασία”. “Στόχος μας είναι να μικρύνουμε το διάστημα και να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά“, είπε ο κ. Alekseenko.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Ουγγαρία, ενώ όπως έκανε γνωστό “Γερμανία και Γαλλία μας έχουν επαναλαμβανόμενα ενημερώσει ότι είναι έτοιμες για ελέγχους, αλλά θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους“.

Όπως είπαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια του Α CERT, Στέφανος Μπίλλας και Κωσταντία Ναλμπάντη, και επιβεβαίωσε και ο κ. Αlekseenko, στη συνεργασία που είχαν οι δύο πλευρές στη Μόσχα από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου, συμφωνήθηκε η A CERT, ως μέλος των επιτροπών διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τον Rosselkhoznadzor και τη Ρωσική Κυβέρνηση, να πραγματοποιήσει αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις εξαγωγικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διμερές Εμπόριο Ρωσίας-Τουρκίας: Αύξηση τουρκικών εξαγωγών σε φρούτα/λαχανικά